08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Maternitățile și centrele de sănătate din țară vor beneficia de produse de igienă și de primă necesitate

//
Comentariu0

Chișinău, 26 mai, 2020.

Un lot de consumabile de primă necesitate, produse de igienă și dezinfectanți în valoare totală de 285 mii de lei a fost procurat pentru maternitățile din țară.

Produsele sunt destinate femeilor gravide, lăuzelor și nou-născuților, dar și lucrătorilor medicali de la 11 Centre perinatale de nivelul doi si trei din tara, care acoperă circa 80% din nașteri din toata tara. Bunurile au fost deja livrate la Institutul Mamei si Copilului și maternităților din Căușeni si Orhei. Urmează și alte livrări la maternitățile din Soroca, Cahul, Ceadâr Lunga, Edineț, Hâncești, Ungheni si maternitatea de la Spitalul municipal nr 1.

Donația este realizată în cadrul Programului „Prevenirea și Răspuns la COVID-19”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența in valoare de 2,2 milioane de dolari SUA, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova.

Acest ajutor este foarte important pentru centrele perinatale din Moldova. Am primit lucruri foarte necesare pentru nou-născuți, pentru mamele gravide și pentru lăuze, pe care putem să le folosim pentru prevenirea riscului de răspândire a coronavirusului,” a menționat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului.

Institutul Mamei și Copilului a primit un suport extraordinar, deoarece multe familii sunt din mediul social vulnerabil și acum părinții nu au posibilitatea să muncească, aceste produse sunt foarte importante pentru ei. Și lucrătorii medicali au posibilitatea să învețe mama cum acasă să dezinfecteze corect toate suprafețele și să îngrijească copilul,” a spus Nelly Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Moldova.

În timpul cât am fost însărcinată nu am ieșit din casă, m-am protejat. Îmi era foarte frică să vin să nasc,” recunoaște Lilia Șchiopu, care recent a devenit mamă.

Una dintre cele mai importante, ieftine și accesibile modalități de a preveni răspândirea virusului este spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, precum și dezinfectarea suprafețelor,” spune Angela Capcelea, coordonatoarea programelor de sănătate UNICEF Moldova.

Suportul vine în contextul prevenirii și combaterii infecției în rândurile femeilor însărcinate, copiilor și a mamelor care alăptează, dar și a personalului medical, pentru a răspunde coordonat, eficient și prompt la necesitățile grupurilor vulnerabile si a celor care se confruntă cu un risc sporit în timpul pandemiei de COVID-19.

La nivel global, UNICEF a asigurat cu produse de igienă și dezinfectanți peste 12 milioane de oameni, iar circa 1,67 miliarde au primit informații utile despre spălatul pe mâini și igiena respiratorie ca măsuri de prevenție a infectării cu COVID-19.

USAID se află în fruntea dezvoltării internaționale și a eforturilor umanitare pentru a salva vieți, a reduce sărăcia, a consolida guvernarea democratică și a ajuta oamenii să progreseze și dincolo de asistența pe care au primit-o.  În Moldova, USAID contribuie la consolidarea creșterii economice și a guvernării democratice, pentru a sprijini reformele în țară.

Pentru informații suplimentare:

Angela Munteanu

Communications Officer UNICEF Moldova

United Nations Children’s Fund

131, 31 August St. MD 2012, Chisinau, Moldova

www.unicef.org/moldova

Last updated: mai 27, 2020 at 17:02 pm

Lasă un Răspuns