08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

La Pinacoteca „Antioh Cantemir” s-a deschis expoziția de lucrări ale elevilor Școlii de arte plastice pentru copii

//
Comentariu0

„Un colind pentru țară” – o expoziție tradițională de lucrări a tinerilor artiști – elevi ai Școlii de arte plastice pentru copii.

În data de 29 decembrie, la deschiderea expoziției, care a avut loc fără obișnuita ceremonie solemnă, au fost prezenți specialiștii Direcției cultură a Primăriei mun. Bălți, directorul Școlii de arte plastice pentru copii, Oleg Carp, membrul Uniunii Artiștilor din Republica Moldova, critic de artă, Roman Florescu și profesorii Școlii de arte plastice pentru copii. Directorul Pinacotecii „Antioh Cantemir”, Cristina Munteanu, a venit cu un cuvânt de salut, iar Roman Florescu a remarcat că „expoziția Școlii de arte plastice pentru copii nu este doar o tradiție. Aceasta este o demonstrație a nivelului profesional de pregătire al elevilor. Aici puteți vedea tezele anului trecut. 82 de absolvenți – 100 de teze. Restul este muncă în artă și meșteșuguri, sculptură, pictură și desen din perioada ianuarie-decembrie 2020. Aceste lucrări, în special tezele, pot și ar trebui studiate, după modul în care se schimbă mijloacele de expresie de la an la an.”

Profesorul are o influență deosebită asupra formării tânărului artist sau sculptor. Profesorul Igor Romanciuc este sigur că: „În primul rând trebuie să educăm sentimentele. Dacă te uiți la toate expozițiile moderne, și anume expozițiile profesionale, atunci sincer, poți număra artiștii de acolo pe degete. Restul, nu sunt pregătiți din punct de vedere tehnic, dar, după cum mi se pare, există un sens în lucrări, o filozofie. De fapt, asta încerc să le spun copiilor, că sunt, în primul rând, filozofi, scriitori, poeți și apoi – abilitățile tehnice. Dacă un copil are pasiune, dacă înțelege de ce face toate acestea, atunci tehnica se va îmbunătăți”.

Și copiii sunt într-adevăr foarte talentați. Oleg Carp regretă că în ziua de deschidere a expoziției, așa cum se întâmpla de obicei, nu au putut acorda diplome și premii câștigătorilor expozițiilor internaționale și republicane, dar acest lucru se va întâmpla cu siguranță deja la închiderea expoziției „Un colind pentru țară”.

Expoziția va dura până la sfârșitul lunii februarie 2021.

Last updated: ianuarie 5, 2021 at 17:31 pm

Lasă un Răspuns