08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

La Bălți a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de renovare a Muzeului de Istorie și Etnografie

//
Comentariu0

Muzeul de Istorie și Etnografie din mun. Bălți s-a schimbat la față, devenind mai eficient din punct de vedere energetic și mai atractiv grație unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Lucrările de reabilitare a edificiului au fost executate în perioada august 2022 – aprilie 2023.

Astfel, pe 18 mai 2023, Muzeul de Istorie și Etnografie din mun. Bălți și-a deschis larg ușile pentru bălțenii și oaspeții orașului. Primarul de Bălți Nicolai Grigorișin a remarcat despre importanța lucrărilor efectuate în cadrul proiectului sus-menționat: „Am participat la un eveniment semnificativ pentru municipiul nostru – deschiderea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți, care a avut loc în cadrul evenimentului cultural anual „Noaptea Muzeelor”. De-a lungul istoriei existenței sale, Muzeul de Istorie și Etnografie și-a schimbat locația de patru ori și, în sfârșit, și-a găsit locul potrivit. Chiar dacă, în 2018, am fost supus numeroaselor critici din partea adversarilor politici care credeau că Muzeul de Istorie și Etnografie ar trebui să fie amplasat la etajul doi al primăriei sau în clădirea OSC, am ajuns la rezultatul mut așteptat! Am reușit să localizăm muzeul în clădirea de pe str. Ștefan cel Mare, unde a fost anterior amplasat Institutul Nistrean de Economie și Drept. Datorită acestei decizii, muzeul a încetat în sfârșit rătăcirea și astăzi s-a deschis într-un loc nou.”

Anterior, pe 17 mai 2023, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de renovare și modernizare a instituției muzeale. La eveniment au participat Boris Marcoci, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Angela Țurcanu, secretar general în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat; Nicolai Grigorișin, Primarul municipiului Bălți; Maria Prisacari, directorul ADR Nord, specialiști ADR Nord, reprezentanții mai multor instituții abilitate și managerii companiei care a executat lucrările de renovare.

Participanții la eveniment au inspectat edificiul renovat al muzeului pentru a verifica volumul lucrărilor executate și calitatea acestora. Ulterior, membrii comisiei de recepție au semnat actele ce atestă finalizarea lucrărilor de renovare.

Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți a fost renovat și modernizat în urma realizării unui șir de măsuri investiționale. Astfel, au fost termoizolați 418 mp de pereți exteriori, au fost schimbate 26 ferestre și 4 uși, a fost montat un nou sistem de scurgere a apei de pe acoperiș, a fost montată o scară metalică pentru situații de urgență, a fost termoizolat planșeul edificiului (875 mp), au fost reparate 3 praguri, a fost construit pereul și au fost șpăcluiți și vopsiți pereții exteriori. De asemenea, a fost schimbat parțial sistemul de încălzire, instalându-se 11 radiatoare noi, au fost instalate sisteme de ventilare și a fost instalat cablajul electric, au fost montate corpuri de iluminat LED, panouri electrice și elemente automate de prevenire a incendiilor.

Totodată, proiectul mai prevede achiziționarea echipamentelor în vederea dotării muzeului. Astfel, au fost achiziționate 10 televizoare, 4 computere, sisteme de operare și programe antivirus, 3 proiectoare, 1 cameră și card SD în set, 1 minitipografie digitală, 4 monitoare tactile interactive, 2 sisteme acustice, 1 amplificator, 1 mixer, 2 microfoane wireless, 5 ghiduri pentru vizitatori și 2 ecrane LED, 12 unități de supraveghere video și echipament tehnic specializat (rampă de acces, umidificatoare și dezumidificatoare).

Pentru implementarea acestui proiect, din FNDRL au fost alocate 6,2 mil. lei, dintre care 2,7 mil. lei – pentru lucrările de construcție și 3,5 mil. lei – pentru echipamentele achiziționate. Contribuția Primăriei municipiului Bălți constituie 623.525 lei, această sumă reprezentând 10 la sută din suma alocată din FNDRL.

Sursa: ADR Nord

Last updated: mai 24, 2023 at 17:46 pm

Lasă un Răspuns