08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

La 2 martie a.2019 bălțenii au comemorat cei 27 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru

//
Comentariu0

Cu această ocazie, în municipiu au avut loc evenimente memorabile, care s-au început la inspectoratul de poliție, unde a avut loc un miting în memoria ofițerilor de poliție Serghei Ostaf, Anatolii Kalmațui și Alexandru Babinschi, care și-au dat viața pe cîmpurile conflictului militar, precum și ofițerii de poliție care au murit la îndeplinirea datoriei de serviciu.

Șeful inspectoratului de poliție din Bălți, Oleg Cojocari, a dat citirii ordinul nr. 85 pentru angajații activi: Sergei Vatrici, Alexandr Crivenco, Valentin Dranga, Veaceslav Oborok, Oleg Cojocari – participanți la ostilitățile din Transnistria în primăvara – vara anului 1992 și care au fost decorați cu medaliile «Pentru merite în combatere cu criminalitatea» și «Pentru merite în serviciul poliției» de clasa 1 și 2, pentru curajul și eroismul manifestat în luptele pentru integritatea și independența Republicii Moldova.

Apoi, rudele victimelor, reprezentanții primăriei, consilierii consiliului municipal, veteranii conflictului militar, personalul inspectoratului de poliție și cetățenii au depus flori la poalele zidului memorial.

Evenimentele au continuat cu o procesiune și aranjarea florilor la monumentul Ștefan cel Mare și Sfînt și s-au încheiat la Brigada 1 Infanterie Motorizată «Moldova», unde, de asemenea, a fost organizat un miting și depunerea de flori la placa comemorativă militarilor Valerii Nazarco, cavalerul Ordinului „Ștefan cel Mare” și Valeri Macariuc.

Evenimentele începutului lunii martie 1992 au fost primul episod al unui război pe scară largă asupra Nistrului. Hotspoturile au izbucnit pe toată lungimea Nistrului, concentrându-se treptat în Bender, pe capul de pod „Koșnița” și în Dubăsari. Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru au murit 286 de persoane, 284 au rămas în continuare invalizi.

Last updated: martie 6, 2019 at 11:05 am

Lasă un Răspuns