08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Istorii cu un singur mesaj. Despre conflictul armat din Afganistan. Prima ediție de reportaje, din 12 și 15 februarie curent (actualizat)

//
Comentariu0

Afganistanul va rămâne mereu cu noi…

Este trecutul nostru care, cu regert, nu va dispare din viața noastră…

Sunt doar câteva crâmpee de gânduri ale veteranilort afganezi. Le veți regăsi înșirate în mai multe ediții de reportaje, ce vor fi emise de specialiștii Direcției managementul documentelor și relații cu publicul a primăriei, pe parcursul întregului an (potrivit dispoziției primarului nr. 27 din 08.02.2022), care vor fi dedicate celor 33 de ani de la retragerea trupelor armate din Republica Democrată Afganistan.

12 februarie 2022. Piața Independenței, în preajma Statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Reportaj-interviu cu Mihail Mocan (traducere).

„Noi, veteranii afgani, prețuim foarte mult memoria camarazilor noștri decedați. Deoarece, atât timp cât suntem noi vii, va rămâne veșnic vie și memoria lor. În acest an, suntem pentru a doua oară când organizația noastră, împreună cu membrii din organizațiile teritoriale, organizează Maratonul auto al memoriei. În Bălți, însă, suntem pentru prima dată.

Vreau să înțelegeți că Afganistanul va rămâne mereu cu noi… Și nu o spun în sens măreț. Când am ajuns acolo, eram doar niște tineri și aveam doar 18-20 de ani. Eram educați potrivit faptelor eroice ale soldaților sovietici din anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Și, desigur, încercam să fim la fel. Astăzi, continuăm să edificăm monumente, plăci comemorative, să edităm cărți și multe altele. Toate acestea le facem pentru a nu fi date uitării consecințele tragice ale conflictului armat. Nu este necesar celor morți, este necesar pentru noi, pentru cei ce trăim”.

Mihail Mocan ocupă, începând cu anul 1999, funcția de președinte al AO „Uniunea Veteranilor de război din Afganistandin RM”. A fost rănit în luptă și primul a fost distins cu ordinul militar „Steaua Roșie”. Serviciul și l-a efectuat în Batalionul special de cercetași al Diviziei 108.

Reportaj-interviu cu Elena Pîrcălab (traducere).

„Moldovenii s-au adaptat cu mult mai ușor la clima afgană: ziua cald, noaptea rece. Au îndurat mai bine și greutățile războiului, bolile infecțioase tipice acestei țări. Pentru noi toți, ziua retragerii trupelor militare este o zi memorabilă, deoarece am avut multe de suferit. Războiul a coincis cu anii noștri de tinerețe, când a trebuit să ne îndeplinim datoria internațională. Am slujit în spitalul infecțios, iar alături era batalionul sanitar. Noi, desigur, nu aveam răniți, dar anume acolo ne-am confruntat cu bolile infecțioase, despre care în Uniunea Sovietică demult s-a uitat: tifosul, difteria, hepatita … Acolo chiar și pământul avea microorganismele care provocau aceste infecții.

Astăzi pentru noi este mult important să transmitem tinerei generații mesajul adevărat despre acest război. Astfel, participăm la diverse acțiuni comemorative, precum este Maratonul auto al memoriei, la întâlniri patriotico-militare. Toate acestea cu un singur scop: a nu se mai repeta urgiile răsboiului”.

Elena Pîrcălab este secretara organizației din Râșcani a Uniunii Veteranilor de război din Afganistan. Serviciul și l-a îndeplinit la Spitalul infecțios din Kunduz, între anii 1986-1989.

15 februarie 2022. Monumentul ostaşilor bălţeni căzuţi în Afganistan, bulevardul Mihai Eminescu

Reportaj-interviu cu Anatolie Voleac (traducere).

„Aducându-mi aminte de război, regret, cel mai mult, despre tragedia acelor tineri, care nu s-au mai întors la casele lor, despre acei părinți care nu și-au văzut acasă copiii, despre acele mame care până acum își plâng fiii, despre acele suferinți amare, ce ne-au adus războiul din Afganistan.

Când vom finaliza acest eveniment de comemorare, vom merge la o panehidă pentru a comemora pe toți cei decedați. Veșnică lor pomenire și pace tuturor”.

Anatolie Voleac este colonel de rezervă, cavaler al Ordinului „Steaua Roșie”, Ordinului „Credință Patriei”; distins cu medalia „Meritul militar”, Crucea comemorativă „Crucea Misiunilor Internaţionale”. Astăzi predă la Catedra militară a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Reportaj-interviu cu Vadim Savciuc (traducere).

„Toți își imaginează că războiul este ca în filme: pe unde alergi, pe unde cazi, pe unde împuști. Nu. Este altfel. Duceai pe tine câte 40 de kg, arâtând ca o cămilă supraîncărcată. Putea fi fără nici un foc și atunci te întorceai înapoi, dar putea fi o încăierare de focuri, de doar câteva secunde, ce te apropia de linia, după care este doar întunericul… La război este diferit”.

Vadim Savciuc – veteran al războiului din Afganistan, distins cu Ordinul „Steaua Roșie”.

Last updated: februarie 22, 2022 at 13:09 pm

Lasă un Răspuns