08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

În atenția copiilor din diaspora Republicii Moldova

//
Comentariu0

BRD declară deschisă perioada de aplicare la programul DOR, ediția a V-a

24 martie 2017, Chișinău – Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat lansează înscrierile la programul DOR 2017, destinat copiilor din diaspora Republicii Moldova. Pentru al cincilea an consecutiv, DOR se va desfășura sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în perioada 20-28 august.

Pentru a participa la ediția a V-a a programului, copiii care au vârsta cuprinsă între 12-17 ani se pot înregistra online, pe www.dor.md, în perioada 25 martie – 25 mai. Locurile vor fi completate pe măsura înregistrării, conform principiului „primul venit, primul servit”. În anul curent, prioritate vor avea persoanele care nu au mai participat până acum la programul DOR.

La fel, ca și la edițiile precedente, la programul DOR 2017 vor fi admiși copii și din Republica Moldova. Aceștia vor fi selectați în urma unui concurs în cadrul căruia vor exprima creativ conceptul de DOR în raport cu migrația printr-o anumită formă artistică (eseu, poezie, cântec, desen, fotografie, video etc.). Concursul pentru copiii din Republica Moldova se va desfășura în perioada 25 martie – 25 aprilie 2017. Lucrările vor fi evaluate de o  comisie mixtă formată din reprezentanți ai BRD, Cancelariei de Stat, Ministerului Educației, CALM. Formularul de participare va fi completat online, pe www.dor.md, la fel și lucrările în cadrul concursului, la rubrica „Aplică”.

Participarea la programul DOR este gratuită, toate cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat. Participanții acoperă doar cheltuielile de călătorie spre/din Republica Moldova.

Programul DOR – Diasporă*Origini*Reveniri – are misiunea de a sensibiliza exponenții generației a doua de migranți cu privire la identitatea lor culturală, precum și de a crea legături emoționale cu țara de origine.

Programul a apărut drept rezultat al necesității clare, exprimate a reprezentanților diasporei  de a crește gradul de conexiune emoțională cu Republica Moldova și de a păstra valorile național-tradiționale ale țării. Pe parcursul a șapte zile de program, participanții vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradițiile și elementele de istorie prin implicarea directă în activități de învățare interactive.

Până în prezent, la DOR au participat peste 300 de copii din 15 țări, inclusiv Republica Moldova.

Biroul Relații cu Diaspora

Cancelaria de Stat a Republicii Moldova

(+37) 22 250 494

(+37) 22 250 350

[email protected]

Programul DOR, ediția a V-a

20-28 august 2017

Perioada de desfășurare a concursului de selectare pentru copiii din Republica Moldova: 

25 martie – 25 aprilie 2017

Selectarea câștigătorilor din numărul total de concurenți înscriși în concurs va fi efectuată în cadrul unei comisii mixte compusă din reprezentanți ai Biroului Relații cu Diaspora, Cancelariei de Stat, Ministerul Educației și CALM.

Data anunțării câștigătorilor: 1 iunie 2017

Condițiile de acceptare a copiilor din Republica Moldova la concursul de selectare pentru
Programul DOR 2017:

  • Vârsta și limba: 12-17 ani și o foarte bună comunicare în limba română.
  • Cererea de participare completată on-line. Fiecare elev-concurent trebuie să completeze  formularul de participare, la rubrica „Aplică” de pe site-uldor.md (http://www.dor.md/), secțiunea Republica Moldova.
  • Exprimarea creativă a conceptului de DOR în raport cu migrația– plecarea din țară, revenirea, păstrarea legăturilor spirituale și sentimentale cu patria (cu prietenii și cei dragi, cu satul sau orașul de origine) – printr-o anumită formă artistică.

În calitate de forme artistice de exprimare a conceptului de DOR concurenți au libertatea să aleagă pe cea care le este mai apropiată – eseul (max. 1 pagină), poezia, fotografia (sau colajul foto), desenul/pictura, cântecul, filmulețul video (max. 2 min) sau, eventual, altă formă de artă.

Remarcă. În cazul depunerii unui produs de artă manuală acesta trebuie să fie însoțit de un scurt text-comentariu care să explice clar legătura produsului cu conceptul de DOR și migrație.

Termenul limită de acceptare a cererilor: 25 aprilie 2017

Telefon pentru relații: (+37) 22 250 494 sau (+37) 22 250 350

Email: [email protected]

Last updated: aprilie 27, 2017 at 9:42 am

Lasă un Răspuns