IGSU: Recomandări privind asigurarea securității antiincendiare în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor şi culturilor tehnice
Întru neadmiterea cazurilor de producere a incendiilor în lanurile cu cereale, locurile de depozitare şi prelucrare a cerealelor şi culturilor tehnice, precum şi minimizarea riscului de producere a situaţiilor de urgenţă în perioada de recoltare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea asigurării unui înalt nivel de siguranţă, recomandă respectarea cu stricteţe a cerințelor prevederilor normelor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Recoltarea cerealelor şi pregătirea nutrețurilor
- Administratorii entităților economice antrenate în campania de recoltare sunt obligați:
1) să asigure regimul de protecție contra incendiilor în perioada campaniei de recoltare;
2) să elaboreze măsuri organizatorice, tehnice și inginerești de apărare împotriva incendiilor în perioada vizată;
3) personalul antrenat în campanie trebuie să organizeze în regim 24/24 serviciul de pază cu tehnica de intervenție la incendii existentă în gospodării și la obiective, precum și a tehnicii agricole reutilate;
4) să divizeze masivele cerealiere în sectoare cu aria de maxim 30 ha și să asigure izolarea acestora, precum și de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente și fâșiilor forestiere prin fâșii cosite cu lățimea de cel puțin 6 metri și arate cu lățimea de cel puțin 4 metri;
5) să organizeze dotarea punctelor de recoltare cu posturi de stingere a incendiilor, amenajate pe platforme mobile (remorci) pentru asigurarea intervenției rapide. Lanurile în care se efectuează lucrări de recoltare trebuie dotate cu tractoare cu pluguri, discuitoare și cisterne cu apă, care se deplasează concomitent cu combinele.
- Pentru a fi admise la lucrările de recoltare a cerealelor, tehnica şi utilajele agricole trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
1) sistemele de aprindere, de alimentare, carburație și distribuție să fie perfect reglate pentru a preveni exploziile false;
2) rezervoarele de combustibil și întreaga instalație de alimentare cu carburanți să fie etanșă și fără pierderi de carburanți;
3) instalațiile electrice să dispună de toate conexiunile bine fixate și bine izolate; conductoarele și siguranțele să fie dimensionate corespunzător; acumulatorul să fie fixat și să aibă capac de protecție;
4) țevile de eșapament trebuie prevăzute cu tobe (dispozitive) pentru reținerea scânteilor;
5) se curăță în mod obligatoriu toba de eșapament.
- Mașinile agricole și autovehiculele trebuie dotate cu câte un stingător cu pulbere și CO2 cu capacitate de 10 litri, suplimentar combinele trebuie dotate cu câte un vas (bidon) cu apă de 100 litri, o mătură de nuiele cu coadă de 3-4 metri, hârleț și lopată.
- Alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se efectuează doar în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul și transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 metri față de acestea.
- Se interzice efectuarea lucrărilor de reparații a tehnicii în lanuri, depozite sau la distanțe mai mici de 100 metri față de acestea.
- Se interzice fumatul și utilizarea focului deschis în lanuri, arii, miriști, pe combine și utilaje ce transportă cereale și paie sau la mai puțin de 100 metri de punctele de seceriș, recoltare și depozitare a produselor agricole.
- Evacuarea paielor de pe miriști se execută în cel mult 2 zile după recoltare.
- Se interzice arderea paielor sau altor resturi vegetale pe câmp sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea prin ardere a dăunătorilor pe miriști.
- Taberele temporare de câmp trebuie amplasate la o distanță de minim 100 metri de la masivele de cereale, locurile de treierat, etc. În jurul taberelor de câmp și a locurilor de treierat se ară o fâșie cu lățimea de minimum 4 metri
Păstrarea cerealelor
- Depozitele de cereale trebuie amenajate în clădiri separate. Porțile lor să se deschidă în exterior și să nu fie blocate.
- La păstrarea cerealelor în grămezi, distanța de la vârful grămezii până la elementele de acoperire combustibile, precum și până la corpurile de iluminat și cablurile electrice, trebuie să fie de cel puțin 0,5 metri
- În locurile de transportare a cerealelor prin golurile barierelor antifoc trebuie instalate porți cu limită de rezistență la foc EI 15.
- Se interzice:
1) păstrarea cerealelor împreună cu diferite materiale și utilaje;
2) utilizarea în interiorul încăperilor de depozitare a mașinilor de curățat și a altor mașini cu motoare cu ardere internă;
3) exploatarea mecanismelor mobile cu porțile din ambele părți ale depozitului închise;
4) punerea în funcție (aprinderea) uscătoriilor care funcționează cu combustibil solid, utilizând în acest scop lichide ușor inflamabile și lichide combustibile, iar la uscătoriile care funcționează cu combustibil lichid utilizarea torțelor pentru pornirea lor;
5) exploatarea uscătoriilor la care sunt defectate aparatele de control a temperaturii, a sistemului automat de deconectare a debitării combustibilului la stingerea flăcării din focar, precum și a sistemului de electroaprindere sau dacă acestea lipsesc;
6) turnarea cerealelor la un nivel care depășește nivelul benzii de transportor și admiterea frecării benzii de elementele transportorului.
- Verificarea temperaturii cerealelor în timpul funcționării uscătoriei trebuie realizată prin luarea de probe la fiecare 2 ore.
- Uscătoria mobilă trebuie instalată la o distanță de cel puțin 10 metri de la clădirea depozitului de cereale.
- Focarele uscătoriilor trebuie construite astfel, încât scânteile să nu iasă din ele. Coșurile de fum trebuie utilate cu stingătoare de scântei, iar în locurile de trecere prin elementele de construcții combustibile trebuie executate din elemente incombustibile.
- La ventilarea cerealelor în depozite ventilatoarele trebuie instalate la o distanță de cel puțin 2,5 metri de la pereții combustibili. Conductele de aer se execută din materiale incombustibile.
Păstrarea nutrețului fibros
- Păstrarea rezervelor de nutreț fibros se admite numai în construcții anexe sau încorporate, separate de clădirile fermelor prin pereți plini (pereți despărțitori) și planșee cu limita de rezistență la foc de minimum REI 45.
- Construcțiile anexe și cele încorporate trebuie să aibă ieșiri nemijlocit în exterior.
- Stogurile, șoproanele și stivele de nutreț fibros trebuie amplasate la distanțe de cel puțin 15 metri de la liniile de energie electrică, 20 metri de la drumuri și 50 metri de la clădiri, instalații și zone forestiere.
- Terenurile pentru amplasarea stogurilor, precum și a perechilor de stoguri sau stive trebuie arate pe perimetru pe o fâșie nu mai îngustă de 4 metri. Distanța de la marginea fâșiei până la stog trebuie să fie de cel puțin 15 metri, iar între stoguri din grupuri – de cel puțin 5 metri.
- Aria fundației unui stog nu poate depăși 100 m2, iar cea a stivei de fân sau paie presate nu poate depăși 400 m2.
- Distanța de siguranță între stive, șoproane și stoguri aparte trebuie adoptată de cel puțin 20 metri. În cazul în care stivele, șoproanele și stogurile se așază în perechi, distanța între stive și șoproane trebuie prevăzută de cel puțin 6 metri, iar între perechile acestora de cel puțin 30 metri.
- Unităţile tehnice utilizate la depozitele de nutreț fibros trebuie dotate cu stingătoare de scântei.
- Tractoarele de tracțiune în timpul executării lucrărilor de descărcare nu se pot apropia de stive la distanțe mai mici de 3 metri.
În caz de situații de urgență, apelați 112