08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Expertul Anatol Moldovan: Bunele practici mun. Bălți merită a fi disiminate și preluate de alte autorități publice locale

//
Comentariu0

La data de  12.09.2018, echipa Programului Bunelor practici ale autorității publice locale, în frunte cu expertul, Anatol Moldovan au efectuat o vizită în mun. Bălți, în scopul aprecierii serviciilor sociale locale și anume confirmarea necesității serviciilor destinate copiilor de vîrstă fragedă. Menționăm că anterior Direcția asistență socială și protecția familiei mun. Bălți, au aplicat către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, mențiunea Pentru Programul Bunelor Practici, cu Serviciul de grupă creșă din Instituția Educațional Timpurie nr.13 și Secția de zi pentru copii cu necesități  speciale  cu vîrsta de  la 4 luni – 3ani (formularul de concurs se anexează).  Dat fiind faptul, eficacității acestor servicii, 65 de copii din 57 familii din mun.Bălți au fost susținuți să rămănă în familiile lor, 49 de mame   s-au angajat oficial în cîmpul muncii;  3 mame sunt  studente ale Universității de Stat „ Alecu Russo”.

Scopul  primordial a Serviciilor de creșă este prevenirea separării copiilor de mediul familial, prin asigurarea serviciilor de asistență de reabilitare educațională  medicală, psiho-pedagogică și socială calificată, reeșind din necesitățile individuale ale copilului și familiei. Aceste servicii oferă posibilitatea copiilor să rămînă în familiile lor, să primească căldură părintească autentică. Copiii beneficiază de servicii educaționale în conformitate cu Standardele de calitate, servicii de  îngrijire, asistență medicală, alimentație și somn de zi și noapte potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare; În cadrul grupei copii au fost integrați activități axate pe: dezvoltarea fizică, a sănătăţii şi igienei personale; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă; formarea deprinderilor de autoservire etc. Concomitent mamele copiilor primesc suport în formarea şi consolidarea abilităţilor parentale.

Orașul Bălți a fost unul din cele 3 raioane, care a fost selectat pentru etapa a doua a concursului, fapt ce și a motivat vizita experților, care au atenționat  eficiența serviciilor, ca bune practici, ce merită a fi disiminate și preluate de alte autorități publice locale.

Notă: Grupa-creşa socială cu o capacitate de 12 locuri a fost deschisă la 30 ianuarie 2018 în cadrul grădiniţei nr. 13 din Bălţi şi este destinată copiilor de vîsta fragedă din municipiu. Acest serviciu social gratuit a fost creat de CCF/HHC Moldova împreună cu Primăria mun. Bălţi, în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu UNICEF, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei. Totodată, deschiderea grupei-creşă a fost posibilă datorită suportului generos din partea Iniţiativei Comunitare BERD, care a donat 6 000 de Euro în cadrul campaniei ROSTUL POSTULUI, demarată în 2017 pentru a colecta fonduri suplimentare pentru acest serviciu.

Last updated: septembrie 14, 2018 at 9:15 am

Lasă un Răspuns