08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Evoluția situației epidemiologice în mun. Bălți, activitatea grupurilor mobile, evaluarea riscurilor și implementarea măsurilor sanitar-epidemiologice în instituții publice. Ședința grupului de lucru pentru control și combatere a infecției COVID-19

//
Comentariu0

Agenda ședinței grupului de lucru privind elaborarea unui plan de control și combatere a infecției COVID-19 a inclus 6 chestiuni.

Despre evoluția situației epidemiologice în mun. Bălți a informat Veaceslav Chișlari, directorul Centrului de Sănătate Publică Bălți, menționând că situația epidemiologică din municipiul Bălți devine din ce în ce mai complicată: în curând laboratorul nu va putea asigura testarea cetățenilor pentru a determina prezența infecției COVID-19 în organism. În loc de 200 de teste pe zi, laboratorul efectuează 600 de teste, oamenii lucrează de la ora 7 dimineața până la ora 1 noaptea.

Veaceslav Chișlari și Larisa Belaia, director interimar al IMSP „Centrul medicilor de familie Bălți” au vorbit despre evaluarea riscurilor la nivel municipal și implementarea măsurilor sanitar-epidemiologice în instituțiile publice ale municipiului, piețele comerciale și transportul public. Specialiștii au apreciat munca transportatorilor privați, ca una nesatisfăcătoare, în raport cu măsurile sanitar-epidemiologice: lipsa măștilor pentru șoferi, pasageri, salonul plin de pasageri. Toate acestea afectează, fără îndoială, răspândirea infecției. Starea lucrurilor în magazinele mari, supermarketuri și hipermarketuri, unde vizitatorii sunt obligați să stea la cozi la case, este la fel nesatisfăcătoare. Numărul de persoane, care se pot afla simultan într-un spațiu comercial, nu este verificat, astfel nu se respectă nici distanța fizică de 1 m  (decizia anterioară a CMESP nu a fost anulată). Încă nu putem vorbi despre închiderea piețelor, dar am planificat o ședință cu directorii tuturor piețelor municipale, vom discuta cu ei, pentru a-i instrui să verifice dacă vânzătorii și cumpărătorii respectă măsurile de protecție personală în timp ce se află pe teritoriul pieții.

Membrii grupului de lucru au convenit să includ în decizia comisiei municipale extraordinare de sănătate publică următoarele puncte, care indică numărul de case ce vor fi obligate să lucreze în magazinele; pentru activitatea eficientă a grupurilor mobile este nevoie de a schimba programul și ora plecării grupurilor pentru a efectua verificarea atât pe timp de noapte, cât și în timpul orelor de vârf; în instituțiile de învățământ se permite organizarea petrecerilor de Revelion la nivel de grup, fără participarea părinților, cameromanilor, animatorilor, fără utilizarea costumelor de carnaval închiriate și să ofere cadouri numai acasă.

Pentru mai multe detalii despre ședința grupului de lucru, accesați aici.

Last updated: noiembrie 27, 2020 at 18:22 pm

Lasă un Răspuns