08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

«Etern al țării Domnitor». Memoriei Domnitorului Țării Moldovei Ștefan cel Mare se dedică.

//
Comentariu0

2 iulie 2016 se împlinesc 512 ani de la trecerea în neființă a celui mai ilustru voievod al Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfînt. Numele lui Ștefan calificat prin faptele sale «Cel Mare» a devenit simbolul creștinității, a patriotismului și devotamentului față de acest picior de plai.

La 2 iulie a.c. pentru a onora memoria lui Ștefan cel Mare să depună flori la monumentul lui a venit conducerea municipiului, angajaţii primăriei, consilierii Consiliului mun.Bălţi, cetățenii municipiului.

El a domnit 47 de ani. În această perioadă el a luptat pentru independenţa, pentru politica de consolidare a guvernului central. Cu vitejie a confruntat cu resursele mici ale Moldovei resurselor vaste din Imperiul Otoman, Polonia şi Ungaria. A obţinut 44 de victorii si doar 4 pierderi din 48 de războaie cu turci. El a înscris numele său în istoria eroilor ca domn curajos, ferm, modest, a surprins suveranii și națiune, deoarece cu resurse mici făcea lucruri grandioase. După fiecare victorie construia biserica – în semn de recunoștință față de Dumnezeu.

Datorită talentului lui Ștefan cel Mare de lider militar, diplomat, politician, Moldova a putut nu numai să-şi păstreze independența, dar, a devenit o forță politică semnificativă în Europa de Est, care a fost luată în considerare pe arena internațională. În perioada domniei lui Ştefan cel Mare țara a obținut succese în dezvoltarea sa şi cultura.

Secția cultură a pregătit un program cultural «Etern al țării Domnitor», la care au participat soliștii Mădălina Gaivas și Veaceslav Valah (nai).

«…Țineți minte cuvintele lui Ștefan, care v-a fost baci pînă la sdînci bătrînețe… că Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu este noastră, ci a urmașilor noștri în veacul vecilor!…»

Last updated: iulie 4, 2016 at 10:49 am

Lasă un Răspuns