«Eminescu – călător prin nemurire». 130 de ani de la trecerea în nemurire a clasicului literaturii, Mihai Eminescu
Cu 130 de ani în urmă, s-a stins Cel care avea să ne ducă faima de popor cult peste mări și țări. Cel care, odată descoperit, îl purtăm în suflet și în gînd peste vremi.
La ora 9:00 s-au început activitățile în memoriam Luceafărului, așa cum îl numesc pe Eminescu după opera de același nume, pe care a scris-o timp de 8 ani. Pe teritoriul Instituției Publice „Liceul Teoretic M. Eminescu”, s-au adunat liceiștii, profesorii, șefii instituțiilor de învățământ ale municipalității, administrația orașului. Astăzi, ca-ntotdeauna, ne este dor de El, de Luceafărul literaturii noastre naționale, care “alunecînd pe-o rază”, a coborît în sufletele și cugetele noastre, luminîndu-le și inspirîndu-le la Bine și Frumos, la Dragoste și Spiritualitate, la Sublim și Ideal.
Cu compoziția muzical-literară consacrată comemorării poetului Mihai Eminescu au continuat activitățile culturale în ziua de 15 iunie 2019. Aleea Clasicilor Culturii Naționale a devenit locul unde se adună conducătorii municipiului, consilierii municipali Bălți, angajații APL, oamenii de artă și învățămînt pentru a depune flori la monumentul marelui poet. Mihai Eminescu prin creația sa de o valoare incontestabilă este inepuizabil, infinit, atotprezent, veșnic. După cum este eternă limba noastră, al cărei “voievod” s-a făcut, verticalitatea noastră, al cărei exponet a devenit.