08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

E.S. dl Mátyás Szilágyi, Ambasador al Ungariei în Republica Moldova – în mun. Bălți.

//
Comentariu0

La data de 27 octombrie 2016, în incinta Primăriei mun. Bălți, s-a desfășurat întrevederea oficială a conducerii mun. Bălți în frunte cu dl Leonid Babii, primar interimar, în comun cu dna Irina Serdiuc, secretar al Consiliului și mun. Bălți, și dl Vladimir Ungurean, președinte al Asociației Obștești „Comunitatea Ungurilor din Republica Moldova”, cu o numeroasă delegație din satul maghiar Encsencs: antreprenori, funcţionari în frunte cu E.S. dl Mátyás Szilágyi, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, și primarul satului menționat dl János Szedlár. La întrevedere a luat parte dna Vera Caraulan, șefa Secției Cultură și specialistul responsabil de etnii în mun. Bălți dna Maria Loris.

În cadrul întrevederii, dl Leonid Babii, după salutarea oaspeților și prezentarea aspectelor economice, sociale, culturale și internaționale specifice mun. Bălți, inclusiv relațiilor de cooperare cu or. Gyula (Ungaria), stabilite încă în 1994 în sfera sănătăţii şi economiei. La fel, a acordat o atenție deosebită dezvoltării economiei în baza unei cooperări reciproc avantajoase şi atragerea investiţiilor, cît și continuării relațiilor de prietenie cu poporul Ungariei.

În acest context, E.S. dl Mátyás Szilágyi, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, și-a exprimat gratitudinea faţă de conducerea mun. Bălţi şi a subliniat că, prietenia și cooperarea stabilită între Ungaria și Republica Moldova de-a lungul anilor, trebuie să se dezvolte pentru beneficiul cetăţenilor ambilor ţări. Primarul s. Encsencs dl János Szedlár a prezentat o informație succintă despre localitate, activitatea administrației publice locale și intenția de a stabili un parteneriat durabil cu un sat similar din Republica Moldova. Un rezultat al întrevedrii respective este promisiunea omului de afaceri – dl Vadon László de a finanța participarea unui colectiv de dansatori unguri la Festivalul Etniilor, desfășurat anual în septembrie, în mun. Bălți.

Totuşi, scopul vizitei delegației oficiale condusă de E.S. dl Mátyás Szilágyi, a fost comemorarea compatrioților maghiari decedați în lagărul de concentrare în anul 1944, pe teritoriul mun. Bălți, manifestînd dragoste pentru cinstirea memoriei acestora prin imnul,depunerea de flori şi coroane la mormîntul situat în cimitirul de pe str. Decebal. În plus, au aprins lumînări de pomenire şi s-au închinat o perioadă îndelungată, reamintindu-şi paginile triste ale istoriei poporului maghiar.

Last updated: decembrie 22, 2016 at 3:32 am

Lasă un Răspuns