„E în puterea ta să oprești epidemia HIV/SIDA!”
Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniți în lupta contra bolii, pentru a oferi susținere bolnavilor infectați.
Această zi a fost pentru prima oară marcată în luna august 1987, de către James W. Bunn și Thomas Netter – doi ofițeri de informare publică din Geneva, Elveția.
SIDA este o boală infecțioasă și transmisibilă, provocată de un virus (HIV), care, pătruns în organism, acționează asupra sistemului imunitar, reducându-i treptat capacitatea de acțiune, până la distrugere. HIV este virusul care atacă sistemul imunitar.
Cum să ne protejăm și cu cine să vorbim despre problema dată?
Este important să cunoaștem cum pătrunde virusul HIV în organism: prin sânge și produse de sânge contaminate, prin raporturi sexuale neprotejate, sau de la mamă la făt.
Totodată, este necesar de știut că HIV e un virus ce nu trăiește decât foarte puțin în afara organismului, astfel încât, el poate fi evitat dacă vom folosi mănuși de unică folosință ori de cate ori vom intra în contact cu sânge sau cu orice secreții ale organismului, vom dezinfecta rănile cu produse antiseptice, vom folosi individual propria periuță de dinți, aparatul de ras, foarfeca de unghii, cerceii, vom folosi seringi de unică folosință, fără a le reutiliza, vom evita contactele sexuale cu parteneri multipli și vom evita manevrele sângerânde (piercing, tatuaje).
Dacă suspectăm că suntem infectați sau vrem să aflăm mai multe despre HIV, putem apela la consilierii Centrului de Consiliere din cadrul Autorității de Sănătate Publică, la specialiști în boli infecțioase, la psihologi, la medici pediatri și, nu în ultimul rând, la medicul de familie.
Nu trebuie să avem rețineri când este vorba de protejare a sănătății: aceasta e o necesitate, o obligație a noastră față de noi înșine.
Astăzi putem să ne bucurăm de eforturile depuse din 1987 până în prezent, deoarece informațiile rezultate din studiile elaborate ne ajută să cunoaștem mai multe despre cum putem ține în frâu epidemia. Totuși, sunt încă goluri de umplut, mai este loc de studiere și cercetare în acest domeniu, sau, cel puțin, de compasiune și afecțiune pentru persoanele care suferă de HIV.
Să ne unim forțele, să luptăm fiecare din poziția lui, pentru a crea o lume mai bună!
(Elena Pînzescu, voluntar la Primăria mun. Bălți)