22 mai – ziua de naştere a oraşului este o sărbătoare tânără. Da da, nu fi-ţi surprinşi. În ciuda vârstei frumoase şi înţelepte – 596 de ani de la data primei menţionări, ziua oraşului în Mai este sărbătorit de bălţeni doar de 24 de ori.
Să răsfoim prin paginile din trecut. În aprilie 1991 a avut loc celebrarea celei de-a 570-a aniversări de la fondarea oraşului Bălţi. Şi atunci acest eveniment a rupt tradiţia existentă de a sărbători ziua oraşului în toamnă. Atunci, în aprilie 1991, primăria a decis să sărbătorească ziua oraşului în aprilie, argumentând că în aprilie 1818 acest loc a primit statut de oraş, iar stema- capul unui cal, ca simbol al unei regiuni comerciale, a fost deasemenea aprobat în aprilie, doar că cu opt ani mai târziu.
Decizia de a stabili ziua de 22 Mai ziua sărbătorii Hramului în onoarea celei mai vechi biserici, Catedrala Sfântul Nicolae, care a fost adoptată în data de 29 Mai 1992, la cea de-a 6-a ședință a consilierilor, în urma întâlnirii primarului Vladimir Tonciuc cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din data de 12 Mai a aceluiaşi an.
De atunci, Hramul Bisericii Sf.Nicolae şi Ziua Oraşului sunt combinate şi sărbătorite anual pe 22 Mai. Doar o singură dată, în 1997, sărbătorirea zilei de naştere a oraşului Bălţi a fost în pericol. Nu au fost invitaţi oaspeţii din oraşele înfrăţite. Situaţia socio-politică şi economică din oraş a fost complicată. În Bălţi timp de 12 ore pe zi ( zi şi seară ) nu era lumină, apă nici rece nici caldă, pensii şi salarii neprevăzute….
Toate acestea noi le-am trăit împreună cu bălţenii care iubesc oraşul în zilele necazului, în zilele lucrătoare şi în sărbători, a căror inimă bate în armonie cu inima oraşului.