08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Delegația Uniunii Europene în Moldova a vizitat municipiul Bălți

//
Comentariu0

La 19 mai 2021, municipiul Bălți a fost vizitat de delegația oficială a Uniunii Europene în Moldova, condusă de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Peter Michalko.

Componența delegației: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Suediei în Moldova, doamna Anna Lyberg, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polonia în Republica Moldova, domnul Bartlomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova, domnul Pascal Le Deunff, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, domnul Stanislav Kazecky, Șeful adjunct al Misiunii Ambasadei Republicii Italiene în Republica Moldova, domnul Diego Randazzo, Diplomatul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova, domnul Andras Fulop-Gabor și Consulul  General al României la Bălți, domnul Petrișor Dumitrescu.

Prima lor întâlnire, cu Primarul municipiului Renato Usatîi, viceprimarii Nicolai Grigorișin și Tatiana Dubițkaia, șeful Secției relații externe și atragerea investițiilor, a avut loc în spatele ușilor închise, după care părțile au făcut schimb cu suveniruri memorabile.

Oaspeții s-au întors la primărie la ora 12:30. De ce cu o asemenea exactitate? E simplu. Principalul eveniment în viața municipiului este achiziționarea troleibuzelor de generație nouă, care au început să circule cu succes pe noile rute, stabilite în oraș, care conectează zonele urbane nedeservite până acum de transportul public. Evenimentul de promovare a proiectului de achiziționare a noilor troleibuze în municipiul Bălți a avut loc în piața Independentei, în fața clădirii administrative a primăriei.

Înnoirea parcului de troleibuze a devenit posibilă datorită achiziționării de mașini în cadrul unui proiect finanțat atât printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Programului BERD „Orașe Verzi” (2,5 milioane EUR), cât și printr-un grant de investiții (1,2 milioane EUR) din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P Fund), care sprijină proiecte în țările Parteneriatului Estic. În aceste țări, Uniunea Europeană este cel mai mare donator. În Moldova, E5P este finanțat de: Uniunea Europeană (cel mai mare contribuitor), Suedia, Moldova, Germania, Danemarca, Norvegia, Estonia, Polonia, România, Republica Cehă, Republica Slovacă și Lituania.

După partea oficială, oaspeții au intrat în unul dintre troleibuzele achiziționate și au făcut o excursie de testare pe noua rută. Iar domnul Michalko și-a exprimat impresiile despre călătoria în noul troleibuz astfel: „Super!”

Evenimentul dat echivalează cu lansarea transportului electric în oraș în ani ‘70 ai secolului  XX. La 26 iunie 1972, în piața centrală din Bălți, în fața clădirii comitetului executiv al orașului (actuala primărie), s-au adunat mii de bălțeni și invitați ai orașului. Troleibuzele stăteau unul după altul de-a lungul străzii Leningradului. La un moment dat, s-a lăsat o tăcere mortală – se auzea doar zgomotul motoarelor electrice care funcționau. Oamenii așteptau în tăcere. Ministrul Serviciilor Comunale Nikanor Polojenko a tăiat panglica roșie. „Înainte!” Așa începe istoria primei și singurei rute, la acel moment, de troleibuz din municipiu („Molodovo – autogara”). Lungimea sa era de 15 km.

Last updated: mai 22, 2021 at 8:18 am

Lasă un Răspuns