08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ce-a de-a 72 aniversare din ziua eliberării Moldovei. Finisarea operaţiunii Iaşi – Chişinău.

//
Comentariu0

Pe 24 august, în ziua celei ce-a de-a 72 aniversări de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, în municipiu Bălţi a avut loc marşul solemn şi depuneri de flori.

Luna august an. 1944 a fost dificilă… Au fost deja eliberate oraşe şi sate din nordul republicii, dar trupele Armatei Sovietice  încă nu au ajuns la hotare. La 24 august a fost terminată prima etapă a operaţiunii strategice militare ale forţelor Armate ale URSS contra Germeniei fasciste şi României în timpul celui de-al doilea Război Mondial.  Şerpeni a devenit arena principală a operaţiunii militare.

Dis- de – dimineaţa zilei de  24 august an. 2016  la Memorialul Şerpeni a plecat un grup de veterani al  celui de-al doilea  Război Mondial. Organizator a devenit  Consiliul Veteranilor din Bălţi,  Primăria mun. Bălţi le-a acordat transport.

Marşul solemn a urmat de la sediul Primăriei la monumentul „Tanc” . Au venit să depună flori în memoria ostaşilor căzuţi: conducerea primăriei, consilierii municipali, reprezentanţii bisericii ortodoxe, organizaţiilor obşteşti, întreprinderilor municipale, instituţiilor de învăţămînt, bălţeni.

La Memorialul Gloriei Militare la coloană s-a alăturat şi participantul operaţiunii Iaşi – Chişinău Ivan Kovalski.

Prin momentul de reculegere participanţii marşului au cinstit memoria ostaşilor – eliberatori.

La data de 22 august aceste clipe de neuitat le-au împărtăşit şi oaspeţii municipiului – delegaţia veteranilor din Ucraina (Serviciul de Stat al Ucrainei cu privire la problemele de veterani, persoane cu handicap și membri ai operațiunilor anti-teroriste) însoţiţi de veteranii Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova.

În luptele pentru eliberarea Moldovei, titlul Eroului Uniunii Sovietice a fost conferit la circa 140 de militari şi comandanţi. Şase din militarii sovietici au devenit Cavalerii Ordinului „De Glorie”: G. Alexeenco, A. Vinogradov, A. Gorschin, F. Dineev, A. Carasiov şi S. Schiba.

În municipiu locuiesc doar 3 participanţi ai operaţiunii Iaşi – Chişinău.

Memorie eternă!  Glorie eternă tuturor ostaşilor, care au căzut pe cîmpuri de luptă pentru eliberarea Moldovei!

Last updated: august 24, 2016 at 15:33 pm

Lasă un Răspuns