08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Campania „Bălți fără droguri” continuă. Discuție cu specialiști în domeniu

//
Comentariu0

În cadrul campaniei „Bălți fără droguri”, organizatorii au invitat mai multe persoane a căror activitate este corelată de consumul de droguri pe teritoriul municipiului Bălți. Astfel, specialiști din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei (DGAS și PF), psihologi și un ofițer superior de urmărire, oferă sfaturi pentru copii și părinți cum ar putea să evite această problemă și îi îndeamnă să ducă un mod de viață sănătos.

Problema drogurilor este corelată cu alte probleme, cum ar fi cele de ordin financiar, social, de comunicare. Persoanele care consumă droguri sunt victime ale acestui viciu. Ele trebuie tolerate și ajutate. Un rol important în oferirea asistenței persoanelor date îl are echipa multidisciplinară.

Cazurile consumatorilor de droguri sunt depistate de către poliție, care contactează, apoi, specialiștii primăriei. Rolul asistentului social este de a evalua necesitățile consumatorului de droguri și ale familiei lui, de a întocmi un plan de asistență pentru echipa multidisciplinară, care va direcționa cazurile către centrele sociale, ce prestează servicii în domeniu pentru persoanele consumatoare. DGAS și PF oferă serviciile necesare familiilor acestora.

În cadrul liceelor, psihologii și profesorii oferă elevilor informații despre riscurile consumului de droguri, măsurile de protecție, impactul acestora, la unele discipline precum: educație pentru dezvoltare personală, educație pentru societate, educația civică, educație pentru sănătate. Elevii sunt încurajați să practice activități utile, cum ar fi activități de voluntariat, implicare în centre de tineret sau sociale.

Deși datele statistice arată o scădere a numărului de utilizatori de droguri la nivel de municipiu, conform ofițerului de urmărire, dl Oleinic Nicolai, în realitate, acest indicator este mult mai mare. La fel, dumnealui menționează că cei mai vulnerabili la consumul de droguri sunt tinerii, iar cei care consumă droguri devin dependenți de ele. Desigur, răspândirea drogurilor este interzisă prin lege și se pedepsește conform legii, în funcție de context, vârsta clienților și alte criterii, prin lezare de libertate și/ sau lucru în folosul comunității.

Asociația „Uniunea pentru Echitate, Sănătate și Reducerea Riscurilor” prestează o gamă largă de servicii pentru victimele consumului de droguri: ajutor medical, consultație, servicii ale specialiștilor precum: neurochirurg, infecționist, nacrolog, ginecolog, asistent social, psiholog, jurist. La fel, asociația pune la dispoziție teste gratuite la hepatitele B și C, HIV și sifilis. Una din metodele propuse pentru tratament este cea a terapiei de substituție cu metadonă, care este legală, sub supervizarea narcologului. Sfatul oferit tinerilor este să spună ferm „NU” drogurilor, pentru că o dată utilizate, acestea influențează negativ atât fizic, cât și psihic persoana.

Last updated: februarie 1, 2022 at 16:05 pm

Lasă un Răspuns