08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Bugetare participativă: oportunități și priorități.

//
Comentariu0

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” a fost implementat în perioada februarie 2019-2022, de către Asociația Obștească „Centrul Analitic Independent „Expert-Grup””. Scopul principal al proiectului a fost sensibilizarea factorilor de decizie, a autorităților publice locale și societății civile despre importanța transparenței și participării bugetare, drept condiții esențiale pentru asigurarea incluziunii și eficacității procesului bugetar.

În afară de Bălți, proiectul nominalizat a fost realizat în 25 de localități din Republica Moldova, dintre care, în regiunea de nord – în Bălți, Sângerei, Drochia, Florești, Râșcani. Municipiul Bălți s-a alăturat proiectului dat în octombrie 2020, în baza Memorandumului multilateral de cooperare, încheiat între AO „Centrul Analitic Independent Expert-Grup”, AO „Institutul pentru Politici și Reforme Europene”, Primăria municipiului Bălți și AO „Caroma Nord”.

Astfel, Părțile Memorandumului și-au exprimat voința și sprijinul reciproc pentru sporirea implicării active a societății civile la nivel local, a participării cetățenilor municipiului Bălți în procesul decizional local, prin informarea comprehensivă și la timp a cetățenilor din municipiu privind procesul de alocare și cheltuire a banilor publici, privind procesul bugetar (formare, consultare, executare și raportare). În proiect, au fost desfășurate mai multe instruiri a specialiștilor din Primăria Bălți și reprezentanți ai societății civile din municipiu, privind importanța transparenței bugetare și implicarea mai bună a cetățenilor în procesul bugetar. Un alt aspect discutat, dar și realizat în comunitățile implicate în proiect, a fost elaborarea regulamentelor și aprobarea procedurilor de realizare a proiectului „Bugetare Participativă”, analogic proiectului „Bugetul Civic”, realizat de Primăria mun. Bălți pe parcursul anilor 2016-2019. Totodată, cu asistența partenerilor memorandumului, a fost elaborat și plasat pe pagina-web a primăriei, o prezentare a bugetului municipal pe înțelesul cetățenilor „Bugetul pentru cetățeni”, pentru anul 2021, ulterior pentru anul 2022. O altă contribuție, oferită de parteneri în cadrul respectivului proiect, a fost crearea și realizarea, în mediul online, pe parcursul celor 2 ani, a sondajelor privind opinia bălțenilor asupra priorităților bugetare pentru anul 2021 și 2022.

Rezultatele proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” au fost prezentate la evenimentul final din 25 ianuarie 2022. Participanții la eveniment au subliniat importanța și necesitatea de continuitate și durabilitate a scopului principal de proiect, au venit cu exemple și bune practici privind implementarea proiectelor de bugetare participativă, precum și au susținut idea promovării în continuare a principiilor de bugetare participativă. Detalii găsiți în comunicatul atașat.

Amintim: Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” a fost implementat în perioada februarie 2019-2022 și a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul a fost implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Comunicat privind rezultatele proiectului „Bugetul Meu”

 

Last updated: februarie 3, 2022 at 17:37 pm

Lasă un Răspuns