08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Beneficiarii AO “Dreptul de a fi” au vizitat un orfelinat de tip familial din regiunea Cernăuți, Ucraina

//
Comentariu0

Conform planului cultural-educativ pentru anul 2019, AO „Dreptul de a fi”, cu ajutorul sponsorilor şi a Primăriei mun.Bălţi, a organizat o excursie cognosibilă pentru copii şi tineri cu nevoi speciale la Mănăstirea Sfânta Înălțare din satul Banceni, regiunea Cernăuți. Mănăstirea este condusă de arhimandritul Longhin, care a înfiat 253 de copii, a investit şi a construit un adăpost  cu centru de reabilitare pentru aceşti copii în satul Molniţa, în apropierea mănăstirii, în care trăiesc, studiază şi sunt îngrijiţi 253 copii şi tineri orfani de diferite vârste cu diverse boli, inclusiv Paralizia cerebrala. Zilnic benificiarii centrului primesc ajutor de care au nevoie  in diferite domenii,  pentru reabilitare fizica si  dezvoltare mentală.

Beneficiarii AO “Dreptul de a fi” şi însoţitorii au rămas surprinşi de cele văzute. Clădiri cu trei etaje, ferestre luminoase, scări din marmură şi ascensoare echipate pentru acei tipuri, cărora le este greu să se deplaseze independent. Este vorba despre un orfelinat de tip familial. Fiecare casă are o culoare diferită. Roz, galben, albastru. În interior parchetul este mocheat cu covoare. Pe pereți sunt agățate tablouri: natură, subiecte religioase. Peste tot – acvarii cu peşti. Păsările cântă. Multă verdeață. Și în jurul clădirilor o cantitate incredibilă de flori. Copiii trăiesc între patru şi şase persoane într-o cameră. Fiecare cameră are o soră, care îngrijeşte de copii şi de odaie. În total la adăpostul pentru copii sunt angajate 104 persoane, dintre care 65 de călugărițe, restul sunt angajați cu plată: asistente, bucătari şi educatori. Adăpostul în sine arată ca un orăşel. Fațade de clădiri, ferestre, pridvoare – toate decorate cu flori. Pe peluze – figurine cu personaje de basm. În curte există un loc de joacă şi un stadion. Am fost primiţi cu căldură şi sinceritate, iar copiii şi tinerii au făcut cunoştinţă şi s-au împrietenit.

După vizita orfelinatului ne-am deplasat pe teritoriul mănăstirii, unde beneficiarii noştri au avut prilejul să privească şapte biserici, o clopotniță. Cu mare plăcere şi bucurie au vizitat incinta cu păuni şi grajdul cu ponei. Călătoria cu ponei ajută copiii cu diferite categorii de boli, stimulând calea către recuperare, inclusiv paralizia cerebrală. După excursie am fost invitați la refector, unde am fost hrăniți cu prânz gustos. Suntem foarte recunăscători personalului Mănăstirii Sfânta Înălțare din satul Banceni pentru excursia petrecută, plecând în speranţa deschiderii unui centru de reabilitare multifuncţional şi la noi în mun.Bălţi.

După vizitarea mănăstirii beneficiarii AO “Dreptul de a fi” împreună cu însoţitori au vizitat or.Cernăuţi. S-au plimbat pe străzile Parcului central, au primit plăcere privind onorurile oraşului și monumentele istorice. Dar cea mai mare satisfacţie primită de beneficiari a fost exscursia la fabrica de bomboane din or.Cernăuţi, unde ei cu interes au urmărit procesul fabricării bomboanelor şi au fost serviţi cu dulciuri tot aici fabricate.

În speranţa colaborării în continuare, AO “Dreptul de a fi” aduce sincere mulţumiri Primăriei mun.Bălţi şi agenților economici SRL ”GELIBERT”, SRL ”STĂPÎNUL MESEI”,”CORNEX”, ”PUSTOVIT”,  președintelui organizației obștești ”Livets Rett” din Norvegia   pentru ajutor în organizarea excursiei.

Last updated: septembrie 27, 2019 at 16:50 pm

Lasă un Răspuns