08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Au fost premiate cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Moldova în 2018. Primăria mun. Bălți a fost decorată cu premiul III

//
Comentariu0

Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2016 și 2017 au fost premiate pe 18 decembrie în cadrul unei ceremonii naționale. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului bunelor practici ale autorităților publice locale, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei.

„Prin intermediul Programului bunelor practici învățăm să descoperim lideri la nivel local și comunități inovatoare care, în ciuda tuturor, găsesc soluții la problemele comunității. Ne mândrim că acele bune practici care sunt testate de zeci de ani sunt preluate și implementate de alte comunități și in acest fel, Moldova va face un pas înainte spre europenizare și de ce nu, spre integrare europeană”, a menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, în deschiderea Ceremoniei Naționale de Premiere a celor mai bune practici.

La rândul său, Eva Gutjahr, Șef adjunct al Oficiul Consiliului Europei în Moldova a menționat: „Știm că crearea și implementarea practicilor inovative este un exercițiu complicat, dar care aduce și foarte multe satisfacții. Din acest motiv, sunt bucuroasă că organizația noastră contribuie activ la identificarea, aprecierea, promovarea și diseminarea celor mai bune practici pentru a îmbunătăți eficiența guvernării locale. Este de datoria aleșilor locali să-și exercite autoritatea în cel mai sustenabil mod pentru a satisface necesitățile cetățenilor în fața cărora sunt responsabili”.

„Programul bunelor practici scoate în evidență eroii noștri care merită tot respectul și recunoștință. Acești eroi sunt primarii, ei care reușesc să aducă schimbare la nivel local prin efortul pe care îl depun, cu resurse mici și muncă voluntară. Și merităm să fim apreciați în mod deosebit de autoritățile centrale, nu doar de partenerii de dezvoltare. Mi-aș dori foarte mult ca în procesul de democratizare a țării să avem descentralizare, autonomie locală, mai multe mecanisme și proiecte investiționale pentru comunitățile noastre”, a susținut președintele CALM, Tatiana Badan.

Autoritățile publice locale din țară au participat în acest an la patru categorii ale competiției bunelor practici și anume:1. Cetățenie activă pentru o bună guvernare transparentă; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Patrimoniul cultural-istoric, cartea de vizită a localității tale; 4. Servicii publice de calitate, mai aproape de cetățeni. Scopul Programului Bunelor Practici este acela de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

La secțiunea: Servicii publice de calitate, mai aproape de cetățeni
Premii speciale: primăria municipiului Chișinău pentru sistemul de e-notificare/e-autorizație și primăria comunei Cruzești pentru optimizarea a două instituții de învățământ
Premiul I – primăria orașului Călărași pentru cea mai energo-eficientă grădiniță din Moldova – „DoReMicii”
Premiul II – primăria orașului Anenii Noi și primăria municipiului Edineț pentru tehnologiile inovative de eficiență energetică în sistemul de livrarea a apei potabile
Premiul III – primăria municipiului Bălți, primăria orașului Telenești și primăria comunei Ruseștii Noi.

Primăria mun. Bălți a fost decorată pentru implementarea proiectului «Grupa creșă socială Clopoțel», deschisă în incinta grădiniței nr. 13. Serviciu a fost deschis în cadrul proiectului Copiii de vîrstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul, realizat de CCF Moldova în parteneriat cu Primăria mun. Bălți, Ministerul Muncii, UNICEF, Hope and Homes for children din Marea Britanie.

De asemenea, în cadrul evenimentului de premiere diplome de mențiunea au primit și partenerii de dezvoltare care au oferit suport în implementarea bunelor practici la nivel local, și anume: Ambasada Slovaciei, Ambasada Poloniei, Ambasada Germaniei, Ambasada României, Ambasada Suediei, Biroul de Cooperare al Elveției, Consiliul județean Dâmbovița și Primăria Cluj-Napoca.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul”, cu suportul financiar al Consiliul Europei. Programul are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Last updated: decembrie 20, 2018 at 11:19 am

Lasă un Răspuns