08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

А 30 aniversare catastrofei de la Cernobîl

//
Comentariu0

Cu 30 de ani în urmă, în dimineaţa de 26 aprilie 1986, o explozie groaznică a celui de-al 4-ea reactor de la SAE de la Cernobîl a atras atenţia doar specialiştilor în problemele atomo-nucleare. Locuitorii unei mari ţări se pregăteau de sărbătorile de mai, iar la SAE de la Cernobîl erau în toi lucrările pentru lichidarea consecinţelor avariei … Prea mult timp s-a ascuns despre catastrofă, prea târziu au început evacuările populaţiei paşnice din satele, oraşele, regiunile afectate. Oamenii îşi părăseau locurile dragi cu inima frîntă … Nimeni nu credea că nu se vor mai întoarce nicicînd pe aceste meleaguri.

Conform tradiţiei la data de 25 aprilie an. 2016 în municipiu a avut loc comemorarea victimelor avariei de la Cernobîl. Marşul a început de lîngă havuzul din piaţa V. Alecsandri. În coloană s-au aliniat conducerea şi reprezentanţi ai autorităţii publice locale, consilieri locali, deputaţi ai Parlamentului, participanţi la lichidarea consecinţelor avariei, văduvele celor căzuţi la datorie din cauza bolilor, ce le-au macinat viaţa, copiii şi nepoţii lor, oameni de bună credinţă.

Cu un minut de reculegere a început mitingul, consacrat celor ce au avut de suferit de pe urmele catastrofei de la Cernobîl.

Preşedintele Asociaţiei «Victimile Cernobîlului» dl Serghei Şamrai a menţionat, că la lichidarea consecinţelor avariei au participat mai bine de 3,5 mii locuitori ai republicii noastre, dintre care 150 – bălţeni, dintre care circa 750 s-au stins din viaţă, printre ei şi 30 de bălţeni. Toţi ei au dat dovadă de multă vitejie şi curaj.

Viceprimarul mun.Bălţi dl Leonid Babii a menţionat în discursul său, că catastrofa de la Cernobîl – este durere comună și că aceasta manifestaţie nu e doar o comemorare a celor căzuţi la datorie sau a celor ce şi-au jertfit propria sănătate pentru a salva sute de alte vieţi, dar şi de a aminti actualei conduceri despre asigurarea garanţiilor sociale acestor persoane. Prin hotărîrea Consiliului Administrativ al Fondului municipal de susţinere a populaţiei fiecărui lichidator şi văduvelor acestora au fost alocate cite 1000 ( una mie) lei.

Au mai luat cuvăntul dl O. Mahu, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de stat şi consilier municipal dl. A. Usatîi.

Mitingul solemn dedicat comemorării victimelor avariei de la Cernobîl s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentul “În memoria jertfelor Cernobîlului”.

Last updated: mai 11, 2016 at 1:34 am

Lasă un Răspuns