Știați că orașele Bălți, Cahul și Cimișlia sunt cele mai transparente localități din Republica Moldova?
Specialiștii IDIS „Viitorul” și Institutului pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) sunt siguri că creșterea gradului de conștientizare a acestor informații va îmbunătăți transparența activității autorităților locale din Moldova.
Localitățile au fost evaluate și clasate în următoarele nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale. Punctajul maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate criteriile a fost de 100 de puncte.
Află cât de transparente (nu) sunt primăriile din țară accesând localtransparency.viitorul.org
Portalul prezintă datele relevante privind transparența autorității publice locale în baza unui chestionar sociologic aplicat în rândul primarilor, precum și în baza datele colectate din surse accesibile publicului. Metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat de Transparency International Slovacia.
De asemenea, clasamentul transparenței poate fi găsit și în Raportul de monitorizare transparența în guvernarea locală: între proces și involuție.
Inițiativa „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar“ este implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid). Proiectul are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.
Mai multe informații despre inițiativă puteți afla aici.