08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

15 septembrie 2024 – 9 ani de la trecerea în neființă a lui Mihai Volontir

//
Comentariu0

Pe 15 septembrie 2024 se împlinesc 9 ani de la trecerea în neființă a lui Mihai Volontir – îndrăgitul Budulai, Artist al Poporului din Moldova și URSS, Cetățean de onoare al municipiului Bălți.

Cu ocazia acestei date comemorative, astăzi, 13 septembrie 2024, în municipiul Bălți a avut loc ceremonia de depunere a florilor la placa comemorativă instalată pe casa unde a locuit actorul. Bălțenii, admiratori ai talentului lui Mihai Volontir, au depus flori în semn de respect, apreciere și admirație pentru măiestria actorului.

Mihai Volontir a trăit o viață remarcabilă, dedicată activității sale la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Viața sa plină de evenimente, ca actor, regizor și interpret, este descrisă în cartea „Mihai Volontir. Inedit” și este reflectată în fotografii rare, incluse în această carte.

Cartea despre Mihai Volontir este scrisă sub forma unui dialog-interviu cu actorul, în care sunt reflectate nu doar aspectele biografiei sale, evoluția carierei sale artistice, perfecționarea sa ca actor și regizor, dar și pasiunile și valorile de viață care i-au fost dragi. De asemenea, în carte sunt reflectate, sub forma amintirilor contemporanilor lui Mihai Volontir, relațiile actorului cu oamenii. Cartea „Mihai Volontir. Inedit” a fost inițial scrisă în limba română și a fost publicată pentru prima dată în 2016. Autorul cărții este vărul de gradul doi al actorului, Valerie Volontir.

În 2023, cartea lui Valerie Volontir a fost tradusă în limba rusă și publicată sub titlul „Михай Волонтир. Откровенно”. Inițiatorul traducerii a fost jurnalistul, ghidul și traducătorul israelian Eduard Doks, născut și crescut în Ucraina. Eduard Doks a povestit cum a luat naștere ideea de a traduce cartea despre Mihai Volontir – „cel mai recunoscut fiu al Moldovei în lume” – în limba rusă: „Am venit la Chișinău în martie 2022 din Kiev, iar într-o zi am văzut pe vitrina unei librării, printre cărțile într-o limbă pe care nu o înțelegeam, un chip familiar din copilărie. Am văzut că este o carte despre Volontir, despre Budulai-ul nostru drag. Am cumpărat cartea și am văzut că include multe fotografii calitative și interesante, dar nu am putut să o citesc din cauza necunoașterii limbii”. Eduard Doks a fost inspirat de ideea de a traduce cartea și de a o face accesibilă unui public mai larg. Cartea a fost tradusă de Maria Organ. Lansarea traducerii a avut loc în luna mai 2024 și a fost dedicată aniversării a 90 de ani de la nașterea actorului.

Cartea lui Valerie Volontir, „Mihai Volontir. Inedit”, și traducerea ei în limba rusă, inițiată de Eduard Doks și realizată de Maria Organ, au oferit cititorilor posibilitatea de a descoperi povestea vieții și carierei celui mai bun actor din cinematografia moldovenească a secolului XX.

Last updated: septembrie 13, 2024 at 18:17 pm

Lasă un Răspuns