Cu sprijinul Estoniei, 50 de mici antreprenori din nordul țării învață cum să aplice modele inovative de business în promovarea produselor și serviciilor
Aplicarea modelelor inovative de business în promovarea produselor și serviciilor a fost tema unui training desfășurat în perioada 26-27 martie curent în municipiile Bălți și Soroca. Evenimentul a reunit 50 de mici antreprenori din nordul țării, în mare parte femei și tineri din mediul rural, și a avut loc în cadrul unui proiect moldo-estonian „Facilitarea transferului de cunoștințe pentru femei și tineri din mediul rural al Republicii Moldova cu privire la lansarea afacerilor și activitatea de e-comerț”.
În prima zi a evenimentului, ce a avut loc la Bălți, administrația publică locală a fost reprezentată de către Irina Smirnova, șefa Direcției-serviciul de presă și Irina Cozma, specialist principal al Direcției relații cu publicul a Primăriei municipiului Bălți.
Timp de două zile, lectori de la Universitatea Estoniană de Științe ale Naturii le-au oferit participanților la training informații relevante despre elaborarea unui plan de afaceri pentru dezvoltarea afacerilor mici în mediul rural prin prisma modelelor inovative de business, precum și despre utilizarea e-comerțului în afaceri. De asemenea, antreprenorii au fost implicați în exerciții practice și au aflat cum să-și promoveze produsele și serviciile prin intermediul platformelor de e-comerț.
Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, le-a mulțumit reprezentanților Universității Estoniene de Științe ale Naturii pentru informațiile utile. „Experiența Estoniei în dezvoltarea antreprenoriatului rural este utilă pentru regiunea noastră. În acest fel, pot fi create premise pentru crearea a noi locuri de muncă, mai multe oportunități pentru tinerii antreprenori, dar și pentru toți cei care își doresc să dezvolte afaceri în mediul rural. Acest gen de măsuri sunt prevăzute și în Programul regional sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord, aflat în proces de actualizare”, a relevat șefa ADR Nord.
În cadrul proiectului a fost editată cartea „Crearea planului de afaceri și începerea comerțului electronic pentru afacerile mici din mediul rural”, iar participanților la training li s-a oferit câte un exemplar. Cartea a fost tipărită în 250 de exemplare. Versiunea electronică a publicației este disponibilă pe site-ul ADR Nord.
În luna mai curent, un grup de antreprenori din nordul Moldovei vor avea ocazia să învețe din experiența estoniană în promovarea produselor și serviciilor în cadrul unei vizite de studiu în Estonia.
Proiectul „Facilitarea transferului de cunoștințe pentru femei și tineri din mediul rural al Republicii Moldova cu privire la lansarea afacerilor și activitatea de e-comerț” este finanțat de Asistența Oficială pentru Dezvoltare a Republicii Estonia și este implementat de Universitatea Estoniană de Științe ale Naturii și Agenția de Dezvoltare Regională Nord.
Anterior, Estonia a susținut în nordul Moldovei și alte proiecte de instruire în domeniul marketingului pentru tineri și antreprenori, precum și de dezvoltare a turismului rural. Este vorba de proiectul „Instruirea antreprenorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord în domeniul management financiar și marketing”, proiectul „Ciclul de manuale pentru antreprenori și tinerii moldoveni din mediul rural. Manualul 3 – «Dezvoltarea produsului și marketing»”, în cadrul căruia a fost elaborat manualul „Marketing și dezvoltarea produsului”, și proiectul „Împuternicirea femeilor și tinerilor prin creșterea abilităților și competențelor lor în domeniul designului evenimentelor rurale și serviciilor de ospitalitate”, în cadrul căruia a fost elaborată publicația „Ghid de organizare a evenimentelor”.
#FromThePeopleOfEstonia
Sursă: ADR Nord