08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

„Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane” – un prilej de a uni eforturile întru eliberarea victimelor și prevenirea acestei crime

//
Comentariu0

În perioada 19-25 octombrie curent s-a desfășurat, pentru al IX-lea an consecutiv, Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, în legătură cu „Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane”, marcată la 18 octombrie.

În acest an, autoritățile publice centrale și locale în parteneriat cu organizațiile internaționale şi neguvernamentale au distribuit materiale informative și au organizat un şir de acțiuni, cu respectarea măsurilor pandemice, cu scop de sensibilizare şi informare a publicului larg despre fenomenul traficului de ființe umane şi consecințele acestuia.

Voluntarii Primăriei municipiului Bălți, sub îndrumarea Direcției managementul documentelor și relații cu publicul și a Direcției generale asistență socială și protecția familiei, au participat la crearea și răspândirea materialelor, prin care:

  • au informat cetățenii despre fenomenul traficului de ființe umane, victimele acestuia, formele, trăsăturile și metodele de recunoaștere și evitare a acestuia;
  • au încurajat cetățenii să lupte contra traficului de ființe umane, să nu fie indiferenți;
  • au informat cetățenii despre contactele la care pot apela în caz că se simt în pericol sau cunosc astfel de situații.
  1. Douglass spunea că „a acuza sclavia înseamnă a o distruge. Sclavia este unul din acei monștri ai întunericului, pentru care lumina adevărului înseamnă moarte”. Traficul de ființe înseamnă înrobirea lor. „[…] este o crimă împotriva umanității. Noi trebuie să ne unim eforturile pentru a elibera victimele și a opri această crimă, care devine tot mai agresivă și amenință nu numai la nivel individual, ci valorile fundamentale ale societății” (Papa Francis).

Lupta împotriva Traficului de Ființe Umane în viziunea unei tinere voluntare

De-a lungul veacurilor, oamenii au considerat că pot controla sau manevra viața altor ființe, cum ar fi animalele sau persoanele aflate într-o poziție considerată de ei inferioară.

Acest lucru cu siguranță trebuie schimbat. Așa cum spunea și Condoleezza Rice, „Lupta împotriva traficului de ființe umane este o mare chemare morală a timpurilor noastre”. 

Viața aparține doar persoanei care o deține!

Oamenii plâng și suferă, aflându-se în afara hotarelor, lipsiți de documente și de ideea demnității, trădați și ofensați. Trăiesc cu speranța reîntoarcerii, cu nădejdea de a-și revedea casa, copiii, familia, acestea fiind singura motivație de a continua și de a lupta în fiecare zi. Traficați sunt și oameni pe plaiul natal. Cerșitul este doar unul din nenumărate astfel de exemple neexpuse. Anual, conform Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, în lume, circa 600.000 – 820.000 de persoane sunt traficate peste graniţa de stat, aici nefiind incluse şi cele care sunt traficate în interiorul statelor, număr care poate atinge cifre de milioane.

Femei și fete sunt ascunse în subsoluri, în mansarde. Lipsește termenul personalității sau al propriei opinii. Acestea sunt doar „bucăți de carne” fără puterea sau permisiunea părerii. „Drepturile” se ivesc a fi caracteristice ale filmelor fantastice, filme privite parcă deja din altă viață, trecută. Traiul în condiții decente se prezintă drept iluzie. Circa 70% din numărul persoanelor traficate, sunt femei şi fete, care în mare majoritate sunt impuse să practice prostituţia. Mai sunt și minorii, care poate nici nu mai țin minte ce înseamnă „somnul în siguranță”. Aproximativ 50% din numărul persoanelor traficate, sunt minori, care sunt exploatați sexual, supuși la muncă silită, sau sunt vânduți pentru organe (datele statistice sunt preluate din https://mfa.gov.md/ro/content/traficul-de-fiinte-umane).

Adevărul trist, prezentat de situația zilei de azi, este că nimeni nu poate fi absolut sigur că nu poate fi o potențială victimă a traficului de ființe umane. Iată de ce, este absolut necesară informarea.

                                                                 (Ioxa Gabriela, voluntar al Primăriei mun. Bălți)

Unde să cereți ajutor în caz că vă simțiți în pericol:

  • la cea mai apropiată ambasadă sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care vă aflați, inclusiv la numerele de telefon de urgență, publicate pe paginile web ale acestora.
  • Centrul de Apel al MAE și IE al RM:

Email: call.center@mfa.gov.md;

Facebook: Centrul de Apel al MAEIE al RM.

  • Linia fierbinte accesibilă 24 de ore a Centrului de Combatere a Traficului de Persoane: +373(22) 254-998.
  • Linia fierbinte națională a Centrului Internațional La Strada: 0 800 77777.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM

O persoană informată este o persoană protejată!

 

Last updated: noiembrie 2, 2021 at 17:50 pm

Lasă un Răspuns