Măsuri de sănătate publică și reguli de comportament în legătură cu răspândirea COVID-19
Prin Hotărârea nr. 8 din 15 martie 2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, Comisia națională extraordinară de sănătate publică a anunțat un ritm sporit de creștere a cazurilor de boală în toate țările UE, frecvent vizitate de cetățenii Republicii Moldova. Din aceste considerente, Comisia a stabilit un șir de măsuri de sănătate publică pentru persoanele fizice și pentru unitățile de comerț și prestări de servicii, printre care:
I. Măsuri de sănătate publică și reguli de comportament aplicabile persoanelor fizice:
1. Persoanele, care s-au aflat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19 și cele care s-au întors de peste hotarele Republicii Moldova, se obligă la respectarea măsurilor și regulilor de comportament:
1.1. În cazul lipsei simptomelor de boală respiratorie:
a) Să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile;
b) Să informeze medicul de familie despre locul de autoizolare;
c) Să nu părăsească locul de autoizolare;
d) Să-și monitorizeze temperatura corporală de cel puțin 3 ori pe zi;
e) Să informeze zilnic medicul de familie despre evoluția stării de sănătate, prin intermediul telefonului sau altui mijloc de comunicare, după cum a fost convenit cu medicul de familie;
f) Să evite contactul cu alte persoane, respectând distanța socială de cel puțin 1 metru;
g) Să respecte condițiile de igienă personală.
1.2. În cazul apariției simptomelor de boală respiratorie:
a) Să comunice imediat medicului de familie sau să apeleze Serviciul național pentru apelurile de urgență 112;
b) Să respecte cu strictețe cerințele medicale și de comportament comunicate de medicul de familie/lucrătorul medical/operatorul Serviciului național pentru apelurile de urgență 112/angajatul Poliției/Inspectoratului General al Carabinierilor.
II. Măsuri de sănătate publică aplicabile unităților de comerț și prestări servicii, cu excepția comerțului en-gros și a comerțului cu amănuntul a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere:
Administratorii unităților de comerț, agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități pentru antrenament și recreere (care cad sub incidența codurilor CAEM R90.0, 91.0 și 93.0), precum și administratorii încăperilor din gestiunea confesiunilor religioase se obligă la respectarea măsurilor și regulilor:
– Să sisteze activitatea unităților pe care le administrează, până la 01.04.2020;
– Să coopereze cu toate instituțiile statului în vederea prevenirii și combaterii COVID-19..