”Pe discipolii noștri trebuie să-i educăm și să-i învățăm astfel, încât să lăsăm o amprentă în sufletele lor”
Dimineața zilei de 3 octombrie s-a dovedit a fi extrem de luminoasă și strălucitoare. Zi strălucitoare deoarece întâlnirile cu profesorii înțelepți – veterani ai muncii, tinerii profesori și discipolii a două licee, ne-a făcut să trăim emoții puternice.
Două întâlniri, două personaje și o vocație. Vocația de Profesor.
Cu prilejul Zilei Pedagogului dna Nelli Ceban, profesoară de limba română la Liceul Teoretic ”D. Cantemir”, profesoară de limba rusă în grupele moldovenești la Universitatea Pedagogică de Stat ”A. Russo” din Bălți (în acei ani era institutul pedagogic), a fost felicitată de elevii săi, pe care nu i-a văzut de câțiva ani. Este greu să redai în cuvinte bucuria acestei întâlniri. Chipurile copiilor au fost luminate de zâmbet, ochii le străluceau de fericire, iar cuvintele sincere și blânde de recunoștință și apreciere au fost rostite pentru munca cu abnegație, cunoștințele transmise, înțelegerea caracterelor copiilor și alte calități umane extraordinare.
A devenit deja o tradiție bună pentru colectivul cadrelor didactice ale Liceului în comun cu conducerea primăriei și Direcția Învățămînt, Tineret și Sport a primăriei municipiului Bălți să organizeze astfel de întâlniri între elevii și veteranii muncii din domeniul pedagogic. Aceasta este o posibilitate de a spune încă o dată cele mai importante cuvinte în adresa profesorilor, exprimând recunoștință pentru munca lor asiduă și îndelungată, de a menține legătura între generații, de a comunica cu colegii pe care nu i-au văzut de-a lungul anilor, de a-i invita în liceul drag, devenit deja a doua familie, pentru a lua parte la această sărbătoare festivă. Sărbători fericite, dragă Nelli Ceban!
„Medicii depun jurământul lui Hipocrate, dar noi, pedagogii, am primit cândva un sfat: „ Semănăți ceia ce este rațional, bunătatea și eternitatea!” Ca fraza să nu devină un clișeu, la aceste cuvinte vreau să adaug: ”Pe discipolii noștri trebuie să-i educăm și să-i învățăm astfel, încât să lăsăm o amprentă în sufletele lor”. Această idee a devenit un crez în activitatea pedagogică a dnei Zinaida Șarikova, profesoară de limba și literatura rusă la școala medie nr.12, astăzi L. T. ”V. Maiakovski”.
Doamna Zinaida și-a împărtășit amintirile despre viața ei la școală cu elevii liceului care au venit să o felicite cu prilejul Zilei Pedagogului. Copiii absolvenților au venit și ei să o felicite, fiind o adevărată surpriză pentru Doamna Zinaida. Micuții au fost încântați să audă povestea profesorului despre părinții lor. Doamna Zinaida îi ține minte pe toți elevii săi. A vorbit cu mândrie despre aceea cum fetele i-au urmat pilda și au devenit profesoare de limba și literatura rusă, despre directorii cu care a avut norocul să lucreze. „Trăiesc în amintiri. Am trăit multe emoții palpitante. Mă refer la concursuri de amatori, jocuri sportive ”Zarnitsa”, întreceri între pompieri și sanitari, alte competiții sportive, olimpiade, seri literare, concursuri de matematică etc… Atâtea impresii vii mi s-au adunat timp de 31 de ani de activitate la școala nr.12…
Am avut foarte mult noroc. În general, am fost norocoasă încă din copilărie, având profesori foarte buni”.
Și elevii acestei școli au avut foarte mare noroc să învețe la Zinaida Șarikova, care și-a lăsat amprenta în inimile lor. Când ne pregăteam să luăm rămas bun de la gazda ospitalieră, am asistat la încă o surpriză. Absolventa sa Reghina Sobolevskaia, a sunat-o pe îndrăgita profesoară pentru ca să o felicite cu prilejul Zilei profesorului.
Acestea sunt două întâlniri, două personaje și o singură vocație – vocația de profesor.