08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

31 de ani la straja ordinii și securității publice

//
Comentariu0

La 18 decembrie a.c., se împlinesc 31 de ani de la formarea poliției naționale. La această dată, în 1990, Parlamentul RM a adoptat Legea poliției (anterior, la 13 septembrie 1990, a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind reforma organelor Ministerului afacerilor interne a RSSM). Acesta a devenit un eveniment important în istoria organelor de drept din țară. De ce anume această zi este atât de importantă pentru fiecare din noi și de ce noi ca și cetățeni ar trebui să fim implicați în procesul acestei reforme?

În primul rând, Ministerul afacerilor interne reprezintă o instituție care stă la baza formării statului. Nici un stat din lume nu poate funcționa fără organe de drept. Munca dificilă, dar realizată cu precizie a poliției asigură siguranța și liniștea în societate, influențează dezvoltarea economică, contribuie la formarea spiritului civic, triumful legii și stabilitate în societate. Zilnic, lucrătorii poliției luptă cu criminalitatea și nelegalitatea, riscându-și viața pentru a asigura securitatea fiecăruia din noi.

În al doilea rând, poliția reprezintă un simbol ferm al suveranității și al ordinii constituționale a republicii. MAI a adus un aport major în formarea și dezvoltarea Moldovei, încă la etapa de înființare a statului. În 1992, organele poliției au întâmpinat o primă confruntare și încercare, fiind vorba de conflictul de pe Nistru. Atunci, ei au fost nevoiți să lupte pentru integritatea și independența statului.

În ultimul rând, poliția națională a Moldovei este generatorul și organizatorul unor proiecte de mare importanță, finanțate de către parteneri externi. Acum, Moldova are nevoie de acest ajutor, care reprezintă oportunitatea de a aduce în viața noastră progresul și modernizarea, noi tehnologii și posibilitatea de a ne alinia țărilor dezvoltate.

„Nimeni nu are nevoie de un polițist atunci când acesta este prin preajmă. Toți au nevoie de el, când acesta lipsește”, scria inginerul american, Edward A. Murphy. Din păcate, citatul este actual și pentru noi. Pentru a asigura o balanță sănătoasă, societatea civică trebuie să colaboreze cu organele de drept, să le controleze și să le susțină.

Last updated: decembrie 17, 2021 at 16:25 pm

Lasă un Răspuns