08:00 - 16:30
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

28 septembrie 2024 – Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei „Distrugerea limitelor rabiei”

//
Comentariu0

În acest an la data de 28 septembrie, este marcată a 18-a ediție a Zilei Mondiale de luptă împotriva rabiei, care vizează creșterea gradului de conștientizare și accelerarea eforturilor pentru eliminarea rabiei.

Rabia (turbarea) este o boală infecțioasă virală, incurabilă cauzată de virusul rabic, ce afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale, cât și la oameni și este fatală în 100% din cazuri.

Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei în cazul mușcăturii, zgârieturii. De regulă, cea mai principală sursă de infecție o reprezintă câinii – peste 99% dintre cazurile umane sunt rezultatul expunerii la mușcătura unui câine infectat.

 

Recomandăm următoarele măsuri de comportament, atât cu animalele sălbatice, cât şi cu cele domestice:

  • evitarea contactului apropiat cu animale, mai cu seamă cu cele fără stăpân (prinderea, mângâierea lor, hrănirea);
  • abţinerea de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale ale virusului rabic;
  • limitarea accesului acestora în locurile de întreţinere a animalelor agricole;
  • vaccinarea animalelor de companie, iar, în caz de îmbolnăvire, adresarea la medicul veterinar;
  • persoanele agresate de orice categorie de animale trebuie să efectueze prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare și prelucrarea cu tinctură de iod.

Aceste acţiuni asigură înlăturarea a circa 50-70% din cantitatea de virus din rană.

 

În cazul în care ați fost agresat de orice animal, urmați aceste sfaturi:

  • spălați din abundență timp de 10 – 15 min cu apă și săpun locul mușcăturii;
  • prelucrați marginile rănii cu soluții de alcool etilic 70% sau iod 5%. Aceste acțiuni asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic;
  • adresați-vă la cea mai apropiată instituție medicală pentru a primi la necesitate tratamentul curativ-profilactic antirabic;
  • comunicați informația disponibilă despre animalul agresor pentru luarea măsurilor necesare de reducere a riscului de răspândire a bolii la alte persoane și animale.

 

Maximă Atenție!!!

Adresarea la timp după asistenţa antirabică şi urmarea tratamentului curativ-profilactic este unica șansă de a supraviețui în caz de infectare cu rabie!

 

Persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistenţă medicală în cea mai apropiată/accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.

Last updated: septembrie 28, 2024 at 7:51 am

Lasă un Răspuns