08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

18 ianuarie 2021 – 12 ani de la trecerea în nemurire a poetului, compozitorului, academicianului Grigore Vieru

//
Comentariu0

În anul 2009, când Grigore Vieru s-a stins în urma unui grav accident de circulaţie,  pe toate mormintele poeţilor a început să ningă…

Grigore Vieru s-a născut în familie de plugari din satul Pererâta, urmează școala medie din orașul Lipcani, absolvește Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, Facultatea Filologie și Istorie. În 1957, fiind student,  debutează editorial cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. De atunci toate cuvintele din poezia Dumnealui au izvorât din glia strămoșească, din dragostea de mamă, de țară, de patrie, de neam.

Despre sine a scris:

„Locuiesc la marginea
Unei iubiri
La mijlocul ei
Trăiește credința mea.
Locuiesc la marginea
Unui cântec,
La mijlocul lui
Trăiește speranța mea.
Locuiesc la marginea
Unei pâini,
La mijlocul ei –
Dragostea mea pentru voi”.

Poetul Grigore Vieru a iubit „până la lacrimi” acest pământ, viața și ca o lumină s-a ridicat în zboru-i înalt spre a cerului imensitate. Ne-a lăsat o moștenire artistică bogată, versuri de o muzicalitate și o frumusețe rară, pline de încredere, de optimism, de speranță. El a fost un maestru neântrecut al Cuvântului, ce cuprinde toate nominativele: poet liric ce a dedicat poezii sufletului omenesc, poet al lucrurilor sacre, poet al baștinii, izvorului, copiilor, poet al întregului neam.

Moștenirea literară a lui Grigore Vieru va rămâne prezentă mereu peste timpuri, pentru că a știut ca nimeni altul să împerecheze noțiunile Mama și Graiul, Femeia și Iubita, a cântat dragostea sub toate aspectele: pentru graiul matern, pentru Țară, neam, casa părintească, viață… S-a arătat a fi un excelent poet al copilăriei, al jocului și azi toți copiii țării pornesc spre lumea cunoștințelor cu „Abecedarul”  lui Vieru! A fost și compozitor, dar mai ales autorul versurilor cântate azi pe marele scene publice.

Grigore Vieru s-a născut în Calendarul Nemuririi și poate fi considerat poetul tuturor vârstelor, ce ne unește prin cuvânt, bunătate, iubire. Astăzi slova lui și întreaga opera literară e cunoscută departe de hotarele țării, este poetul inedit și va rămâne unic prin veșmântul său poetic. El va rămâne etern pentru că a scris o poezie care este viața de toate zilele în sufletul omului și opera sa  constituie un adevărat  tezaur universal al popoarelor lumii.

Direcția Cultură

Recital de poezie. BMB „E. Coșeriu”, fil. nr.3

Last updated: ianuarie 18, 2021 at 13:52 pm

Lasă un Răspuns