08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Ziua comemorării lui Mihai Eminescu. 132 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet

//
Comentariu0

În șirul evenimentelor, dedicate comemorării în Bălți a clasicului literaturii naționale, se remarcă recitaluri de poezie ale elevilor, compoziții muzicale, șezători literare și, nu în ultimul rând, depunerea de flori la busturile poetului din municipiu, amplasate pe teritoriul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale. La 15 iunie 2021, ora 15.00, evenimentele de comemorare au început la bustul lui Mihai Eminescu din curtea liceului. Iubitorii creației poetului au ascultat cu mare satisfacție poeziile, recitate de liceeni, și romanțele, interpretate de formația „Nobil Band” din Centrul de Cultură și Tineret. Senzualitatea clasicului a fost reliefată în dansul grațios al Elenei Hovriceva, conducătoarea studioului „Aripile”.

Comemorarea poetului a continuat pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale. Aici, membrii filialei bălțene a Uniunii Scriitorilor, ai Bibliotecii Municipale „Eugen Coșieriu” și reprezentanții administrației locale au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu.

Creația lui Eminescu este nelimitată, asemănătoare Universului în imensitatea căruia și-a găsit locul strălucitul „Luceafăr” al poetului.

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.

Last updated: iunie 16, 2021 at 20:50 pm

Lasă un Răspuns