08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Studiu demografic amplu: „Generații și Gen”. Fii vocea generației tale!

//
Comentariu0

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu UNFPA, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, realizează un amplu studiu demografic de o importanță majoră „Generații și Gen”, în perioada ianuarie – iunie 2020. Acest studiu va urmări schimbările demografice, procesele de îmbătrânire, ratele de fertilitate, dialogul înte generații și alte date relevante. Studiul face parte dintr-un program internațional coordonat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa și de mai multe institute de cercetare demografică de top din Europa, inclusiv Republica Moldova.

În cadrul studiului, vor fi intervievate aproximativ 20.000 de persoane din toată țara, iar operatorii vor ajunge și în municipiul Bălți. Intervievatorii sunt repartizați în localități de către Magenta Consulting, o companie sociologică fondată în 2006, care de-a lungul anilor a efectuat numeroase studii similare.

Opinia fiecărui respondent (vârsta 15-79 ani) este importantă pentru dezvoltarea unei politici a populației pe care statul o va dezvolta pe baza acestui studiu. Respondenții au fost selectați la întâmplare în baza listelor întocmite de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova. Participarea la sondaj este voluntară, iar răspunsurile vor fi utilizate doar în scopuri statistice și strict confidențiale. Sondajul se realizează folosind tablete computerizate. Chestionarul include secțiuni precum: educația și condițiile de viață ale respondentului; părinții intervievatului și casa părinților; istoria relațiilor de căsătorie (parteneriat), naștere și părinți; organizarea gospodăriei; sisteme de relații și sprijin; funcția reproductivă; sănătate și bunăstare; activitățile și veniturile respondentului și ale partenerului său; orientarea valorică a respondentului și poziția de viață; planurile pentru următorii trei ani, legate de capacitatea de a da naștere primului sau celui de-al doilea copil, menținând sau schimbând statutul căsătoriei și condițiile de viață.

Studiul „Generație și Gen” va fi realizat la un interval de 3 ani pentru a înțelege mai bine schimbările demografice care apar în timp.

Fii vocea generației tale! Participă la primul studiu național „Generație și Gen” și ajută statul să elaboreze politici ce ar spori nivelul și calitatea vieții populației din Republica Moldova!

Last updated: martie 13, 2020 at 10:50 am

Lasă un Răspuns