08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Şcoala de arte „C.PORUMBESCU”, mun. Bălţi. Călătorie în Israel.

//
Comentariu0

În perioada 18-27 decembrie 2018,  un grup alcătuit din 25 persoane, inclusiv: 16 elevi şi 9 profesori ai Şcolii de Arte „C.Porumbescu” din mun. Bălţi au avut  frumoasa ocazie de a  vizita oraşul Yavne din Israel. Scopul  acestei  vizite a constat în consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului transnaţional în domeniul artei  şi educaţiei muzicale între Conservatorul din or. Yavne, (Izrael) şi Şcoala de Arte „Ciprian Porumbescu”  din mun. Bălţi.

Bazele colaborării între instituţiile nominalizate  au fost create în luna martie 2018, când reprezentaţii Conservatorului din oraşul Yavne, Izrael, au vizitat mun. Bălţi. E de menţionat faptul, că directorul Conservatorului, dl Reuven Gutman, este un fost discipol al Şcolii de Arte „C.Porumbescu”. În cadrul acestei vizite, orchestra simfonică a Conservatorului din Yavne a susţinut un spectacol muzical în incinta sălii festive a Universităţii de Stat „A.Russo” din Bălţi  şi a fost semnat Acordul de parteneriat între Şcoala de Arte „C.Porumbescu” din mun. Bălţi, RM (director dna Liudmila Gheorghiştean) şi Conservatorul din  oraşul Yavne, Izrael, (director dl Reuven Gutman).

În cadrul vizitei în or. Yavne, elevii Şcolii de Arte „C.Porumbescu” au susţinut 4 concerte şi au avut 4 excursii de neuitat, profesorii bălţeni au participat la Master-classe, s-au stabilit relaţii amicale bilaterale.

La data de 20 decembrie 2018, în oraşul Yavne, la inaugurarea expoziţiei de lucrări a fotografului român T. Dădălău, au evoluat cu succes: cvartetul profesoral (L.Gheorghiştean, S.Zglavoici, V.Cotic, E.Preaşca), trio de violoncelişti, ansamblul de dans, tinerii soliști Elisei Preaşca (violoncel), Igor Rotaru (pian), Dina Morari (canto) şi Rusu Bogdan (vioară). Oaspeţii de onoare a acestui eveniment cultural au fost dl Zvi Gov-Ari, primarul or.Yavne, Ataşatul Ambasadei Române pentru relaţii culturale cu Israel şi reprezentanţii diasporei române.

Cele mai memorabile şi mai impresionante vor rămâne concertele Şcolii de Arte “C.Porumbescu”, care au avut loc în  data de 24 decembrie 2018, în Sala de Concerte a Conservatorului. Tinerii artiştii din Bălţi: ansamblul de acordeonişti “TUTTI” (cond. – Marina Bideac, maestru de concert – Ion Podbereţchii), trio de violoncelişti (cond.- Viorica Cotic, maestru de concert – Alina Gustoi), ansamblul coregrafic (cond. Cristina Grîu) şi tinerii solişti  au  evoluat cu succes  cu un program artistic pentru elevii şcolilor generale din oraşul Yavne. Iar seara, pe aceeaşi scenă, elevii Şcolii de Arte “C.Porumbescu”, alături de membrii orchestrei simfonice din Conservator, au susţinut un concert comun pentru elevii şi profesorii  instituţiilor de învăţământ muzical-artistic din diferite localităţi.

La data de 26 decembrie 2018, pentru delegaţia bălţeană s-a organizat o primire oficială cu conducerea oraşului, în sediul municipalitetului Yavne, la care viceprimarul or.Yavne şi-a exprimat dorinţa de a extinde oportunităţile de cooperare şi de menţinere a legăturilor bilaterale nu numai la nivelul instituţiilor de învăţământ, ci şi la nivelul conducerii oraşelor Bălţi-Yavne.

Această călătorie a delegaţiei bălţene, a Şcolii de Arte “C.Porumbescu” în Israel a deschis noi perspective pentru o colaborare creativă şi benefică a părţilor Acordului de parteneriat, pentru sporirea nivelului profesional, pentru posibilitatea implicării în proiectele structurilor oficiale la nivelul administrativ al municipiului Bălţi, Moldova şi or.Yavne, Israel.

Last updated: ianuarie 9, 2019 at 17:28 pm

Lasă un Răspuns