08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Cu suportul Uniunii Europene au fost semnate contracte de antrepriză, supraveghere tehnică și drept de autor, în valoare de 19,65 mln lei, pentru sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți

//
Comentariu0

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Primăria municipiului Bălți au semnat luni, 14 decembrie 2020, contracte de antrepriză, supraveghere tehnică și drept de autor pentru proiectul de infrastructură pentru proiectul de infrastructură „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți”, finanțat de Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc în incinta ADR Nord.

În urma procedurilor de licitații publice, s-a stabilit că lucrările de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți urmează să fie executate, în decurs de 10 luni calendaristice, de SRL „Sarco Engineering”. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 19,27 milioane de lei, din care 132.680 de lei reprezintă contribuția Primăriei municipiului Bălți.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, circa 900 de elevi și 80 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil. Liceul va beneficia de măsuri precum reabilitarea acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din școală, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției etc. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce, potrivit estimărilor, cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone.

„Portofoliul proiectelor, implementate de ADR Nord în cei peste zece ani de activitate a sa, numără șase proiecte de eficiență energetică. Două dintre cele șase proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, sunt astăzi în proces de implementare. Ne bucurăm că unul dintre aceste proiecte este implementat la un liceu din Bălți. Mulțumim partenerilor din Uniunea Europeană pentru acest important sprijin”, a relevat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat și a subliniat că acest proiect are toate șansele să devină un exemplu de succes și pentru alte instituții publice. Totodată, primarul de Bălți a spus că autoritățile municipale se vor implica neîntârziat ori de câte ori vor apărea eventuale impedimente în procesul de implementare a proiectului.

În cadrul aceluiași eveniment au fost semnate încă două contracte: pentru serviciile de supraveghere tehnică a lucrărilor și pentru serviciile de supraveghere de autor în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți”. Drept câștigătoare pentru prestarea serviciilor de supraveghere tehnică a lucrărilor a fost desemnată SRL „Marisan Procon”, cu oferta contractuală în valoare de 192.676,67 de lei, supravegherea de autor urmând a fi realizată în procesul desfășurării lucrărilor de construcție de SRL „Conex”, conform contractului încheiat cu această companie, în valoare de 57.803 de lei.

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți” este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

 

Sursa: www.adrnord.md

Last updated: decembrie 15, 2020 at 13:26 pm

Lasă un Răspuns