08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Centrul Național de Mediu implementează proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”

//
Comentariu0

Implementarea, de către Centrul Național de Mediu, a proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” a fost posibilă datorită finanțării Uniunii Europene și coordonării de către Fundația Konrad Adenauer.

Centrul Național de Mediu își propune să elaboreze două studii analitice de identificare a deficiențelor implementării cadrului normativ din domeniul gestionării apelor uzate și de analiză a provocărilor Republicii Moldova în implementarea legislației din domeniul deșeurilor, care vor elucida problemele din ambele sectoare cu privire la implementarea eficientă a politicilor publice din aceste domenii.

În acest context, în data de 18 martie 2021, în incinta Primăriei municipiului Bălți, au avut loc consultările publice cu reprezentanți a 5 regiuni din nordul țării (Rășcani, Glodeni, Sîngerei, Fălești, Bălți).

La ședință, specialiștii în domeniul deșeurilor, alimentării cu apă și canalizare, reprezentanți ai autorităților publice locale de nivel I și II și agenți economici care prestează servicii de reciclare a deșeurilor au fost introduși în cadrul legislativ în domeniul apelor uzate și al gestionării deșeurilor. Părțile interesate au fost familiarizate cu noile acte legislative adoptate de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova.

Directorul-adjunct al Centrului Național de Mediu Iuliana Cantaragiu despre consultarea publică:

Având în vedere faptul că, raioanele Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Fălești și municipiul Bălți sunt APL-uri de nivelul I și II, unde se regăsesc cele mai multe deșeuri, principalii operatori de alimentare cu apă și canalizare, entități economice care prestează servicii de reciclare a deșeurilor fac parte din bazinul râului Răut, am întrebat-o pe doamna Iuliana Cantaragiu cum se poate îmbunătăți starea râului în condiții moderne, și din 2017 Primăria mun. Bălți este membru al Comitetului bazinului hidrografic al râului Răut.

Iuliana Cantaragiu despre reabilitarea râului Răut:

Gestionarea complexă a resurselor de apă, situația socio-ecologică a bazinului hidrografic, eforturile comune ale autorităților locale, centrale și ale societății civile vor contribui la îmbunătățirea situației ecologice. Trebuie să reușim, încât să nu fie prea târziu.

Notă: sistemul hidrologic include 35 de râuri și afluenți ai săi cu o lungime de 3.720 km: există râuri cu o lungime de până la 10 km; 25 – 10-20 km lungime, 6 râuri 31-40 km lungime, 3 – 41-50 km lungime și 5 râuri 51-100 km lungime. Din cele 1236 de bazine naturale de apă, 218 sunt uscate, iar 31 sunt proprietate privată. În așezările situate în regiunea bazinului hidrografic al râului Răut au fost stabilite 832 rezervoare de apă, dintre care 66 – sunt secate.

Last updated: martie 19, 2021 at 18:07 pm

Lasă un Răspuns