08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

26 martie 1944 – Ziua Eliberării Balțiului. Glorie și omagiu etern eroilor!

//
Comentariu0

La data de 26 martie a fiecărui an, bălțenii marchează Ziua Eliberării or. Bălți de sub ocupația fascistă. Este semnificativă această reverberație a memoriei, or, într-o retrospectivă istorică a bătăliilor din cadrul Războiului II Mondial, lupta pentru localitatea Bălți înscrie o pagină aparte.

În primăvara a.1944, între 05 martie și 17 aprilie, a fost planificată și realizată operația Umani-Botoșani, acțiune militară care urma să forțeze retragerea armatelor naziste de pe segmentul Nordic al spațiului dintre Nistru și Siret, orașul Bălți încadrându-se în acest areal geografic.

Armatele Frontului II Ukrainean, prin diviziile 252, 303, 373, corpul 3 și 16 tancuri, precum și geniștii brigăzii a V-a au pătruns în oraș în ziua de 26 martie 1944 și, după grele confruntări, au impus forțele fasciste să se retragă.

Orașul – important  centru administrativ, economic și cultural – urma să-și cicatrizeze rănile și să reintre în făgașul vieții, învățând tragica lecție a istoriei…

Astăzi, cu prilejul comemorării celei de-a 77 aniversări a eliberării Bălțiului,  aducem omagiu tuturor celor care au căzut pe câmpul de luptă, dar și puținilor supraviețuitori care, prin propria existență, sunt exemplu viu de curaj, rezistență și demnitate umană.

Ne reafirmăm angajamentul de a le onora memoria și de a nu uita. Amintirea nu doar ne retrezește durerea, ci, în același timp, are rolul esențial de a mentine pacea. Generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărul ca să înțeleagă dimensiunea atrocităților petrecute în acei ani și împiedice repetarea lor.

Rememorarea rămâne a fi cel mai frumos elogiu și, totdată, datoria fiecăruia dintre noi în fața Istoriei!…

În contextul pandemic, evenimentul comemorativ va fi conceput corespunzator restricțiilor și reglementărilor obligatorii pe teritoriul RM și al mun. Bălți. Astfel, la ora 10:00, conducerea Primăriei municipiului Bălți va omagia sacrificiul celor căzuți în lupte, prin depunere de flori la monumentul „Tanc” –  celebrul T-34 cu numărul de bord 720 – și, ulterior, la Memorialul Gloriei Militare.

De asemenea, în acestă zi a memoriei, porțile Memorialul Gloriei Militare vor fi deschise, pentru locuitorii municipiului, între orele 10.00 și 14.00.

Last updated: martie 26, 2021 at 13:40 pm

Lasă un Răspuns