09:00 - 17:00
(0 231) 54-614

Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene (Vîșivanka, ucr.)

//
Comentariu0

Pe 16 Mai 2019, Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova (CFUM) și Asociația Tineretului Ucrainean ”Zlagoda” au organizat “Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene”, a V-a ediție în Moldova, pentru a promova cultura și tradițiile ucrainenilor etnici, cetățeni ai Republicii Moldova.

Evenimentul a fost desfășurat în Scuarul Catedralei și pe strada pietonală Eugen Doga (Chișinău), a reunit circa 100 de participanți din diferite localități, care au marcat Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene împreuna cu ucrainenii din toată lumea. La eveniment au fost prezenți invitați speciali – reprezentanții Parlamentului Republicii  Moldova, Biroului Relații Interetnice, corpului diplomatic și societății civile.

Evenimentul a inclus partea oficială. interpretarea cîntecilor și dansurilor ucrainene, precum și lansarea baloanelor în culorile steagului Republicii  Moldova și a Ucrainei.

Președinta Comunității Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, Valentina Moraru, a relatat: ”Cămaşa tradiţională ucraineană este extrem de populară, apare pe podimuri în creațiile marelor artiști și pe străzile orașelor mici. Ea este un simbol al unității pentru comunitatea ucraineană, care a devenit un element care promovează libertatea, nu doar tradițiile. În această zi ucrainenii de pretutindeni își fac apariția în cămăși naționale pentru a serba Cămașa Tradițională și cultura, care ne unește. Ziua Cămășii noastre a devenit deja o frumoasă tradiție și pentru ucrainenii din Moldova. Prin susținerea Zilei Cămășii noastre, noi, membrele Comunității Femeilor Ucrainene din Moldova, dorim să promovăm valorile autentice ale ucrainenilor”.

Președinte al Asociației Tineretului Ucrainean în Moldova „ZLAGODA”, Dmitrii Lecarțev, a comunicat: ”Asemenea evenimente culturale sunt importante pentru educarea tinerilor și formarea sentimentului de dragoste fața de cultura și istoria poporului nostru.  Noi dorim să atragem mai mulți tineri, care î-și pierd treptat identitatea datorită proceselor complexe, pentru a cunoaște valorile culturii noastre. De asemenea, dorim să contribuim la armonizarea relațiilor și consolidarea societății noastre multietnice.”

Ucrainenii de pretutindeni  serbează, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna mai, Ziua Internațională a Cămășii (tradiţionale) Ucrainene (Deni Vişivanki), care este un simbol național al ucrainenilor. Ideea acţiunii este că ucrainenii în aceasta zi poartă  Vîșivanka, pentru a demonstra stima și admirația pentru tradițiile lor. Ziua cămășii tradiţionale ucrainene a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu unsprezece ani, la iniţiativa unui grup de studenţi. În această zi, în Ucraina, dar şi în ţările în care locuiesc etnici ucraineni, precum  România, Republica Moldova, Italia, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Germania, Franţa, Turcia, și altele, se desfășoară activități de promovare a cămășii Vîșivanka, numită și Codul genetic al ucrainenilor.

Last updated: mai 17, 2019 at 20:57 pm

Lasă un Răspuns