09:00 - 17:00
(0 231) 2-64-50

Majoritatea consilierilor CMB au votat „PRO” asupra proiectului de decizie cu privire la contractarea împrumutului pentru dezvoltarea drumurilor din mun. Bălți

//
Comentariu0

La cea de-a 6-a ședință extraordinară a Consiliului municipal Bălți din 10 iulie 2020, majoritatea consilierilor CMB au votat „PRO” asupra proiectului de decizie cu privire la contractarea împrumutului pentru dezvoltarea drumurilor din mun. Bălți, conform căruia va fi aprobat un contract de împrumut între Primăria Bălți și BC „Mobiasbanca-OTP Group” SA. Despre acest lucru a adus la cunoștință viceprimarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, în cadrul programului „Sinteza evenimentelor” (Итоги недели) din 10 iulie 2020, pe postul de televiziune local. Primăria mun. Bălți a luat în considerare propunerile aduse de BC „VICTORIABANK” SA – rata dobânzii 8,5%, BC „Moldindconbank” SA – rata dobânzii 8,5%, BC „Mobiasbanca-OTP Group” SA – rata dobânzii 7,35%. Ministerul Finanțelor a dat aviz pozitiv, în care s-a aprobat încheierea unui împrumut la BC „Mobiasbanca-OTP Group” SA, deoarece această bancă oferea dobânda cea mai mică.

Potrivit  datelor oficiale ale primăriei, rețeaua de drumuri municipale este de aproximativ 220 km, iar nivelul de uzură a drumurilor și podurilor depășește 80%. Din punct de vedere financiar, pentru reabilitarea drumurilor municipale sunt necesare cel puțin 2,3 miliarde de lei, iar pentru restaurarea parțială a drumurilor municipale, în stare critică, sunt necesare cel puțin 250 de milioane de lei.

Pe baza celor de mai sus, întrucât linia de credit este emisă numai pentru cheltuielile curente, a fost recomandat să fie încheiat un împrumut cu un program stabilit de rambursare.

Drept urmare, s-a decis încheierea unui acord privind împrumutul bancar pe termen lung cu BC „Mobiasbanca-OTP Group” SA, în valoare de 60 de milioane de lei, pentru implementarea cheltuielilor de investiții – dezvoltarea drumurilor din municipiul Bălți, ținând cont de următoarele elemente:

  • suma principală – pînă la 60,0 mil. lei;
  • rata dobînzii – 7,35 % pe an;
  • comisionul de acordare a creditului – 0,75 % din suma creditului;
  • comisionul de administrare – 0,10 % anual de la soldul creditului;
  • perioada de rambursare – pînă la 60 luni;
  • perioada de grație – pînă la 6 luni;
  • garanțiile de asigurare a creditului – încasările din veniturile bugetului municipal Bălți;
  • destinația creditului – în scopul finanțării investițiilor privind dezvoltarea/reabilitarea/modernizarea drumurilor din mun. Bălți, inclusiv procurarea mijloacelor fixe și alte investiții aferente. Impactul economico-financiar asupra bugetului municipal este unul pozitiv.

Trebuie menționat că mijloacele financiare din împrumut vor fi acordate în baza actelor lucrărilor efectuate.

 

Last updated: iulie 13, 2020 at 15:13 pm

Lasă un Răspuns