09:00 - 17:00
(0 231) 54-614

În municipiul Bălți a demarat implementarea suportului tehnic pentru elaborarea Programului de Revitalizare Urbană

//
Comentariu0

În perioada august – decembrie 2018, Primăria municipiului Bălți va implementa suportul tehnic pentru elaborarea și dezvoltarea Programului de Revitalizare Urbană (PRU) a municipiului Bălți. Suportul tehnic este oferit în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională în domeniul politicii urbane și de dezvoltare urbană”, implementat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Dezvoltării din Polonia și Reprezentanța Fundației „Fundacja Solidarności Międzynarodowej” în Republica Moldova. Proiectul este susținut financiar din fondurile programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.

Astfel, la sfârșitul implementării suportului tehnic, municipiul Bălți va beneficia de un Program de Revitalizare Urbană (PRU), care reprezintă un instrument al dezvoltării urbane durabile, prin care Primăria mun. Bălți își va defini programul de acțiuni asupra unei zone de revitalizare, pe o perioadă determinată de 3 sau 5 ani. Zona de revitalizare este zona aflată într-o situație de criză datorită concentrației de fenomene negative de ordin social, economic, de mediu, spațial-funcțional sau tehnic. Totodată, PRU va include o listă de proiecte de revitalizare planificate pentru aplicare în perspectivă la donatori naționali și internaționali.

La data de 5 septembrie 2018, a fost organizată vizita de observare (Fact Finding Mission) în zona de revitalizare din municipiul Bălți (zona aferentă Gimnaziului ,,A.I. Cuza”). Vizita de observare în teren a avut scopul de a discuta problemele locale, specificul zonei, precum și de a identifica resurse, lideri locali și părți interesate în dezvoltarea zonei. Echipa de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană a municipiului Bălți a vizitat Gimnaziul ,,A.I.Cuza”, Instituția de Educație Timpurie Nr. 4 ,,Grigore Vieru”, IET Nr. 20 ,,Zîmbetul”, Centrul Medicilor de Familie Nr.6, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,ATIS” și, totodată, a discutat cu locuitorii din zonă și membrii grupului local de inițiativă.

Managerii instituțiilor publice și locuitorii zonei și-au arătat deschiderea de a contribui la elaborarea Programului de Revitalizare Urbană (PRU) a municipiului și dezvoltarea zonei. Totodată au relatat despre problemele și necesitățile zonei dorind să se implice în procesul de revitalizare urbană. Urmare a vizitei de observare va avea loc ședința de constituire a Comisiei Consultative, care va participa activ în procesul de planificare, prin consultarea asupra deciziilor de intervenție.

Această informație este publicată în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Last updated: septembrie 7, 2018 at 8:42 am

Lasă un Răspuns