09:00 - 17:00
(0 231) 54-614

„Gr. Vieru- un autograf ce îmi lipsea”. In Memoriam

//
Comentariu0

Medalionul literar-artistic cu genericul: „Gr. Vieru- un autograf ce îmi lipsea” a deschis activitatea în memoriam marelui poet al națiunii noastre, Grigore Vieru. Prezentatorii – actorii teatrului „Baștina” Palatului Municipal de Cultură au răsfoit filele Cărții vieții a lui Gr. Vieru.

Vocea Sa moale, privirea călduroasa,chipul luminos au rămas în amintirea noastră pentru totdeauna. A luat cu sine doar puritatea sufletului, lăsându-ne drept moștenire poezia. El s-a înveșnicit prin creație, fiind poezia însăşi.,,Da fapt,nici nu sunt om,ci pur si simplu poezie.’’ Poezia lui Grigore Vieru e un lung şi nesfârșit dor: de mamă, de baștină, dor de neam  întregit, un dor nemărginit de toate.  Poezia lui e un continuu ritual al adoraţiei materne. O singura sărbătoare continuă a avut Grigore Vieru. Ea s-a numit Mama.

A iubit viaţa până la lacrimi. Tragedia s-a întâmplat în noaptea de 15 spre 16 ianuarie nu departe de satul Dănceni, raionul Ialoveni, pe traseul Basarabeasca-Chişinău. Ultimul drum i-a fost legat de Eminescu, aşa cum i-a fost şi întreaga viaţă. Se întorcea de la Cahul unde avusese loc zilele eminesciene. Acolo cineva i-a spus: ″Maiestre, sunteţi un Eminescu al poeziei naționale”, la care G.Vieru a adăugat cu modestia sa,- ”Sunt o lacrimă a lui″.

Am putea să-i spunem cu toții: Îți mulțumim, Poete , ca ai ales timpul nostru pentru a poposi pe Pământ.

(Compoziție literară  realizată de Burdeniuc Angela, cond. Art. al Teatrului „Baștina”)

Last updated: ianuarie 18, 2018 at 16:13 pm

Lasă un Răspuns