08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

De la Bern la Bălți – modele și realități ale cooperării dintre municipalitatea și societatea civilă

//
Comentariu0

Municipiul Bălți al Republicii Moldova este caracterizat de o situație epidemiologică severă în domeniul HIV/SIDA și a Tuberculozei, în special datorită coninfecțiilor TB/HIV:

  • fiecare a patra persoană HIV infectată din mun. Bălți este bolnavă de Tuberculoză;
  • fiecare al cincilea pacient cu Tuberculoză trăiește cu infecția HIV;
  • jumătate din decesele persoanelor care trăiesc sunt condiționate de Tuberculoză;
  • mortalitatea de Tuberculoză în mun. Bălți este mai mare cu 40% decât în restul țării.

În acest context peste 30 specialiști din cadrul Primăriei mun. Bălți, instituțiilor medicale, asociațiilor obștești și comunităților afectate de HIV și Tuberculoză s-au întrunit la data de 9 februarie 2018 în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta noi modalități de cooperare pentru contracararea epidemiilor la nivel de municipiu și fortificarea acțiunilor și a activităților colaborative.

Atelierul este organizat de Asociația „Tinerii pentru Dreptul la viață”, Bălți în cadrul proiectului regional al Alianței pentru Sănătate Publică “Reacții rapide la epidemia HIV / SIDA și a tuberculozei în rândul comunităților cheie afectate din orașele din Europa de Est și Asia Centrală „. Muncipiul Bălți fiind alături de Sofia, Odesa, Almatî și Tbilisi localitatea în care au fost inițiate în cadrul proiectului regional noi intervenții și eforturi pentru crearea unui model local eficient de contracarare a epidemiilor prin cooperare eficientă.

Scopul atelierului este de a ajuta reprezentanții structurilor municipale și a societății civile de a analiza în comun practicile și necesitățile actuale în ceea ce privește cooperarea și dezvoltarea unor strategii de parteneriat echilibrat, care implică toate părțile interesate. În acest sens este prezentă la atelier și reprezentanta Asociației elvețiene LICIT, Julia Joos care pe lângă faptul că facilitează lucrările atelierului de lucru, deopotrivă împărtășește experiența orașului Bern în Elveția în aspecte de politici antidrog și asistență a consumatorilor de droguri, cooperare intersectorială.


«Bună ziua, mă numesc Julia Joos, reprezint organizatia Lucit, care este o organizație non profit în Elveția, Suntem activ implicati în implimentarea tratamentului de reducere a daunelor, numit harm reduction, și respectiv incercăm să împărtășim experiența noastră la nivel internațional prin prezența mea aici. Aceasta face parte din proiectul Cities care este la începutul implimentării aici în oraș. Considerăm că este un proiect foarte important pentru că scopul principal este de a reduce incidența în HIV și tuberculoză în anumite orașe selectate din Europa de Est și Asia centrală, regiuni care sunt profund afectate de aceste infecții căci numărul persoanelor infectate este încă în creștere. Deci activitățile noastre de bază sunt orientate spre anumite categorii de persoane vulnerabile cum ar fi utilizatorii de droguri, reprezentanți ai sexului comercial și bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, pentru că aceste persoane sunt mai mult expuse riscului. Aceasta este o problemă a sănătății publice în general și tindem ca colaborarea dintre toate părțile interesate să se îmbunătățească căci doar prin efort comun am putea reuși să ne atingem scopul . Am avut o experiență extraordinară pînă acum cum a fost și vizita delegație din Bălți în Bern, căci Bern și Amsterdam sunt orașe partenere, Prin aceste vizite încercăm să ne împărtășim propria experiență în soluționarea acestor probleme. În timpul șederii în Bern a delegației din Bălți în frunte o persoană din Chișinău am avut multe activități la nivel profesional și politic cu implicarea primarului orașului din Bern. Aceasta ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine, să ne înțelegem și să învățăm din experiența fiecăruia».

În cadrul unei ședințe de pregătire pentru acest atelier organizate la data de 8 februarie 2018, participanții, reprezentanți ai societății civile și a comunităților afectate au concluzionat necesitatea:

  • Implementării unui efort comun bazat pe comunicare efiecientă, transparență, informare reciprocă și asigurarea continuității eforturilor.
  • Implementării unui mecanism funcțional de coordonare a Programelor Municipale, care ar include participarea deopotrivă a asociațiilor obștești, comunităților afectate, specialiștilor din sferă sănătății și a asistenței sociale, dar și reprezentanți ai diferitor partide politice.
  • Implicării comunităților cheie afectate în calitate de parteneri egali în procesele de planificare, implementare, evaluare a ambelor programe municipale. Iar pentru a avea o comunitate puternică și implicată este necesară disponibilitatea suportului, inclusiv financiar a autorităților publice locale.
  • Recunoașterii societății civile și a comunităților afectate drept experți pentru domeniu și implicarea acestora la toate etapele de management a programelor municipale TB/HIV.

Pentru mai multe informații:

Ala Iațco

Președintă, Asociația „Tinerii pentru Dreptul la viață”, Bălți

Tel. 0795 71441, email. protineret@yahoo.com

Last updated: februarie 11, 2018 at 21:31 pm

Lasă un Răspuns