09:00 - 17:00
(0 231) 54-614

Cooperarea cu regiunea Nijegorodsk, în special în sfera educației, va lua o nouă amploare

//
Comentariu0

În municipiul Bălți, în perioada 14-16 august, în vizită oficială, la invitația conducerii locale, a sosit delegația din Regiunea Nijegorodsk (Federația Rusă), formată din prim-directorul adjunct al Departamentului Relații Externe din cadrul Guvernului Regiunii  dl Prelov Vladimir și consilierul Ministrului Educației al Regiunii dl Ușacov Alexandru, care, după întrevederea oficială din 15 august 2017, de la primăria municipiului Bălți, în cadrul căreia au luat parte: primarul interimar  al municipiului dl Igor Șeremet și viceprimarii municipiului Bălți (dl Leonid Babii, dna Lilia Sava), cît și dna Galina Codița, director Filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și dl Boris Boincean, doctor habilitat, savant cu renume mondial, au efectuat o serie de vizite, în data de 15 august 2017, la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL „Bălți”), Asociația Obștească „Tinerii  cu dreptul la viață“.

În cadrul vizitei la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, a avut loc o întrevedere oficială la Centrul ,,Русский мир” și discuția s-a axat în mare parte pe detaliile  lansării și implementării proiectului interactiv cultural umanitar ,,Русские восходы” Astfel, deja, la sfîrșitul lunii august, este planificată deschiderea unui portal pe proiectului respectiv, iar în luna octombrie – procedura de kick-off of the project . Discuții au avut loc și pe marginea oferirii posibilităților absolvenților școlilor profesionale din regiunea municipiului Bălți pentru studii bugetare la cele mai prestigioase universităț  din Regiunea Nijegorodsk.

Scopul vizitei la ZEL „Bălți” a fost de a se familiariza cu activitatea Zonei, aceasta fiind principalul generator al dezvoltării social-economice a regiunii. În special, s-au purtat discuții cu Administrația Zonei pe marginea locurilor de muncă pentru absolvenții facultăților de inginerie, care studiază ingineria la universitatatea de inginerie și economie din regiunea Nijegorodsk. Delegația a vizitat și Compania GG Cables & Wires EE, rezident al ZEL „Bălți” . Managerul de țară al întreprinderii, Dan-Călin BOTEAN, a împărtășit oaspeților experiența activității lor în cadrul ZEL „Bălți”, le-a vorbit despre furnizori, clienți, angajați ș.a. La rîndul lor, reprezentanții delegației s-au interesat despre politica de angajare, despre posibilitatea studenților de a efectua practica de producere la GG Cables & Wires EE și despre posibilitatea participării tinerilor din mun. Bălți, care studiază ingineria la universitățile din Nijegorodsk. Totodată, Dan-Călin BOTEAN a mărturisit că este mereu deschis pentru orice colaborare în acest sens și pune mare accent pe calitate. La finele vizitei sale, reprezentanții regiunii Nijegorodsk au avut ocazia să efectuieze o excursie în zona de producere a fabricii.

La data de 16 august 2017, delegația oficială din Regiunea Nijegorodsk a vizitat SRL „Darurile Basarabiei“, SRL „Floribel“, Combinatul de vinuri și coniacuri„ Barza Albă“, după participarea la prezentarea „Bugetului civic“, inițiativă realizată de către consiliera municipală dna Renata Grădinaru, începînd cu anul 2016.

Totodată, vă reamintim că relațile de cooperare cu reprezentanții regiunii Nijegorodsk și municipiului Bălți au fost inițiate, în septembrie 2015, grație semnării „Cartei de parcurs“ dintre dl Valeriu Șanțev, Guvernatorul Regiunii Nijegorodsk și dl Renato Usatîi, primar la municipiului Bălți. Începînd cu data respectivă, au urmat o serie de vizite bilaterale și un schimb permanent de experiență, atît la soluționarea problemelor administrației publice locale Bălți, cît și în atragerea investițiiilor, dezvoltarea profesională a tinerei generații și funcționarilor publici, dezvoltarea competetivității oamenilor de artă și reprezentanților sportivi. E de menționat că, la 12 iunie 2016, în or. Nijnii Novgorod (Federația Rusă), a fost semnat Acordul de înfrățire dintre or. Nijnii Novgorod și municipiul Bălți, care a permis administrației locale a municipiului Bălți activizarea cooperării pe mai multe segmente vitale ale municipiului cu una din cele mai dezvoltate regiuni din punct de vedere economico-investițional și cultural din Federația Rusă.

21.08.2017 @ 20:22

Lasă un Răspuns