08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

Consiliul Consultativ al EUBAM încurajează autorităţile naţionale să continue modernizarea gestionării frontierelor

//
Comentariu0

La 27 noiembrie 2019, la Chişinău, a avut loc cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina în prezența reprezentanților Ministerelor Afacerilor Externe, agențiilor de frontieră, serviciilor vamale și agenţiilor de aplicare a legii din Republica Moldova și Ucraina, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Organizației Internaționale pentru Migrație, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Programului de Dezvoltare al Organizației Națiunilor Unite.

Cooperarea continuă și activă a EUBAM cu serviciile sale partenere, munca lor pentru consolidarea încrederii dintre Chișinău și Tiraspol, deschiderea Punctului comun de contact „Palanca” și eforturile de combatere a contrabandei cu țigarete au fost printre cele mai importante realizări evidențiate de Consiliul Consultativ. Mai mult, Consiliul Consultativ a încurajat autoritățile din Moldova și Ucraina să profite de avantajele aduse de mecanismul controlului comun și să-l extindă în noi locații de-a lungul frontierei sale comune.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E. S. Peter Michalko, a subliniat că „în ultimii ani, EUBAM a avut din nou un rol esenţial în susținerea autorităților competente atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina în implementarea în continuare a conceptului de management integrat al frontierelor, oferind asistență tehnică în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și contribuind la lupta împotriva contrabandei, inclusiv, cu tutun. Inaugurarea Punctului comun de contact în punctul comun de trecere a frontierei Palanca-Maiaky-Udobne este o realizare importantă care va servi drept exemplu pentru înregistrarea în viitorul apropiat a progreselor cu privire la replicarea conceptului controlului comun la frontieră”.

Șeful Programului de Cooperare din cadrul Delegației UE în Ucraina, Stefan Schleuning, a evidențiat rolul important al EUBAM în cadrul acțiunilor UE de realizare a conceptului de management integrat al frontierelor în Republica Moldova și Ucraina. “Punctul modern comun de trecere a frontierei Palanca-Mayaki-Udobne a fost inaugurat în cadrul unui proiect finanțat de UE, care a avut ca rezultat reducerea semnificativă a timpilor de așteptare pentru persoane și mărfuri. Datorită finanțării UE, se finalizează reconstrucția unor altor două puncte de trecere a frontierei. Aceste puncte moderne de trecere a frontierei vor asigura fluidizarea și siguranța traficului la frontieră”. A adăugat: “Pentru realizarea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană autoritățile ambelor țări urmează să finalizeze demarcarea frontierei și să pună în aplicare foaia de parcurs convenită privind realizarea controlului comun la frontieră”.

Tatiana Molcean, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a mulțumit pentru contribuția practică a EUBAM în realizarea programului comun de lucru și a apreciat eforturile Misiunii în vederea continuării pașilor importanți pentru atingerea rezultatelor în cele trei domenii. În acest context, a menționat: „Am dori să punem în evidenţă deschiderea Punctului comun de contact „ Palanca” special conceput pentru controlul comun deplin, care a avansat implementarea conceptului de management integrat al frontierelor, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene. Încurajăm EUBAM să continue abordarea orientată către rezultate pentru a realiza progrese tangibile, contribuind astfel la asigurarea stabilității și securității în regiune”.

Dl Serhii Saienko, director general interimar al Direcției pentru Uniunea Europeană și NATO al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a confirmat disponibilitatea de a merge spre controlul comun la frontieră și cel vamal în punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Moldova și a reiterat disponibilitatea de a consolida interacțiunea dintre administrațiile vamale ale celor două țări limitrofe în combaterea contrabandei cu arme, muniții, droguri și combaterea încălcărilor normelor vamale în circulația mărfurilor, inclusiv a produselor din tutun, în special prin schimbul de informații operaționale și desfăşurarea operațiunilor speciale comune, printre altele implicând EUBAM și OLAF.

Șeful EUBAM, dl Slawomir Pichor, a declarat că: „Vreau să îmi exprim recunoștința profundă a mea și a EUBAM serviciilor noastre partenere din Republica Moldova și Ucraina pentru responsabilitatea și angajamentul lor colectiv și să îi felicit pentru spiritul excelent și natura constructivă a cooperării noastre. Realizările comune importante pe care le-am evidențiat astăzi ne determină să privim cu optimism spre anul viitor al mandatului Misiunii”.

Şedinţa Consiliului consultativ se va reuni din nou la Odessa în iunie 2020.

Biroul de media și comunicare – press@eubam.org

Last updated: noiembrie 28, 2019 at 17:45 pm

Lasă un Răspuns