08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

50 de ani de la constituirea Palatului Municipal de Cultură

//
Comentariu0

Дом культурыударная стройка города  / Casa de Cultură – șantier însemnat din oraș. Cu această denumire, la 22 februarie 1969, a fost publicat un articol despre construcția edificiului respectiv.

„La apelul lansat de comsomoliștii Combinatului de blănuri, de a veni în ajutor constructorilor pentru a finaliza cât mai curând lucrările de construcție, au răspuns studenții Colegiului de medicină și tinerii muncitori ai Uzinei electrotehnice”.

La numai un an, în noiembrie 1970, ușile instituției de cultură s-au deschis larg pentru public, devenind o completare armonioasă în ansamblul arhitectural din centrul orașului, din piața Octombrie.

 „În oraș sunt bine cunoscute ansamblurile vocale, al croitorilor „Zâmbetul” și al profesorilor „Octava”, colectivele de cor și de dansuri ale producătorilor de ulei și  constructorilor, corul studențesc al Institutului pedagogic. Circa 4000 de cântăreți și muzicieni participă în mai mult de 100 de colective. Regretabil este că, până acum, nu am avut o instituție culturală și educațională, unde amatorii de artă să-și poată demonstra din plin talentul. Acum o avem. Este Casa de Cultură care ieri a fost luată în primire de comisia de stat. Îndreptată fiind cu fațada către piața Octombrie, Palatul se include bine în ansamblul comun al clădirilor publice noi. Pereții și pilonii conferă clădirii un colorit național, iar panoul în relief, din lateralul clădirii, are un conținut simbolic…” (V. Vansovici, ziarul „Comunist”, 23.11.1970)

„O clădire monumentală, cu forme arhitecturale moderne, înfrumusețează centrul orașului. Construcția din interior a Palatului, la fel, este deosebită. Cu decor frumos, cu lumină din abundență, cu mobilier tapițat, realizat de mâinile muncitoare ale producătorilor noștri de mobilă… Aici sunt: o sală cu 800 de locuri, o sală de curs, birouri, spații pentru diverse cercuri artistice, o sală de sport, spații pentru joc și recreiere. Bălțenii se mândresc că această instituție a fost inaugurată în preajma sărbătorii…” (ziarul „Comunist”, noiembrie 1970)

Instituția culturală a avut o activitate productivă chiar din primele zile ale deschiderii. Cine ține minte, își va aminti împreună cu noi, cine nu a cunoscut – va cunoaște acum viața culturală a orașului, a colectivelor artistice din întreprinderi, instituții și, desigur, din PMC.

„În scop educativ și de formare a unei noi generații, au fost create diverse oportunități, pentru satisfacerea nevoilor culturale și spirituale: în oraș activează teatrele dramatice moldovenesc și rus, Casa de Cultură, 22 de cluburi, 60 de biblioteci, 5 cinematografe, școala de desen, școala muzicală, colegiul muzical, muzeul de istorie și alte instituții, – a scris V. Antoniuc, șeful secției cultură din cadrul Comitetului executiv orășenesc, în ziarul „Comunist”, 1972. – Sunt bine cunoscute, în Bălți și în afara acestuia, Ansamblul de dans popular „Vântuleț” și Orchestra de muzică populară „Lăutarul”. A avut succes evoluarea acestora, în această vară, în orașele din regiunea Volga… În oraș acum se desfășoară Festivalul „Союз равноправных”, dedicat artei cinematografice din RSS Uzbekistan. Ne-au lăsat cu impresii frumoase Zilele Literaturii și Artei din RSFSR petrecute în luna  iunie a acestui an. Și din nou întâmpinăm pe pământul bălțean reprezentanții republicilor frățești – participanți ai Sărbătorii artelor popoarelor URSS în Moldova”.

La 22 noiembrie 2020 Palatul Municipal de Cultură din Bălți marchează aniversarea a 50 de ani de la constituire.

Aducem mulțumiri colaboratorilor Direcției arhivă din cadrul primăriei pentru suportul adus la colectarea informațiilor din acest articol.

 

Direcția managementul documentelor și relații cu publicul

 

Last updated: noiembrie 21, 2020 at 12:12 pm

Lasă un Răspuns