08:00 - 17:00
piața Independenței, 1
LINIA DE INFORMARE (0231) 2-64-50

26 MARTIE – ZIUA ELIBERĂRII ORAȘULUI BĂLȚI

//
Comentariu0

Anii trec. Memoria rămâne și reînvie în fiecare an. Ziua de 26 martie pentru orașul Bălți rămâne mereu a fi o sărbătoare a bucuriei, eliberării, gloriei veșnice a strămoșilor, care și-au dat viața pentru libertatea și independența Patriei, pentru salvarea popoarelor în cel mai fioros calvar al omenirii – războiul împotriva hoardelor fasciste.

Este important, ca în această zi să fie onorat și cinstit eroizmul, vitejia, sacrificiul, demnitatea și dragostea de țară, de oameni – participanți ai războiului, prin omagieri, respect, recunoștință, toate aceste exprimate în cuvinte și flori, dovadă că NIMIC nu-i uitat și NIMENI nu este uitat.

Pe 26 martie 2020 se împlinesc 76 de ani de la eliberarea orașului Bălți de sub jugul fascist. Starea de urgență introdusă în țară în legătură cu pandemia coronavirus nu permite organizarea de evenimente în masă, dedicate acestei zile importante pentru bălțeni. Dar nimic nu poate să împiedice memoriei noastre, din nou și din nou cu bucurie și tristețe să-și amintească de ziua de 26 martie a primăverii anului 1944. Acum 76 de ani, s-a terminat pentru bălțeni unul dintre cele mai sângeroase războaie din istoria lumii. Orașul a început să prindă viață după devastare, să restabilescă gospodăria comunală, să construiască o viață nouă.

În memoria ostașilor-eliberatori, în centrul Bălțiului, este instalat monumentul „Tanc”, celebrul T-34 cu numărul de bord 720. Acest monument a devenit unul dintre simbolurile memoriei generațiilor, edificat în anul 1968, datorită unei scrisori de la cercetătorii și profesorii școlii nr. 12. Materialul pe care l-au colectat și corespondența cu eliberatorii orașului au arătat că rolul principal în deblocarea Bălțiului și ieșirea pe frontiera de stat, l-au avut tanchiștii brigăzilor motorizate de tancuri 3 și 16, și brigăzilor motorizate 15 și 57.

Ziua de eliberare a orașului nostru este și trebuie să rămână o sărbătoare sacră. Cei care au plătit-o cu viața lor, soldații și ofițerii, eroii celebri și necunoscuți, ne-au oferit oportunitatea de a trăi în pace și armoie până în zilele noastre.

Rămășițele pământești, ale celor care și-au sacrificat viața în luptele pentru eliberare și care au murit din cauza rănilor în primele zile postbelice, se odihnesc la Memorialul Gloriei Militare și pe Aleea mormintelor militare de pe str.Gagarin din Bălți. Numele lor sunt incluse pentru totdeauna în cartea Cetățenilor de Onoare a orașului Bălți (municipiului Bălți). Dovada acestui lucru este „Hotărârea nr. 47 din 23 februarie 1966, adoptată de Comitetul împlinitor al Sovietului orășenesc al deputaților truditorilor din Bălți”.

Omul trăiește prin memorie! În aprilie și mai 2015, bălțenii și-a luat rămas bun de la ultimele participante la luptele pentru eliberarea orașului – Polina Korcevscaia și Liubov Șumscaia.

Noi păstrăm memoria …

Memorie veșnică și pace eternă pentru eroii – eliberatori!

 

Last updated: martie 26, 2020 at 9:58 am

Lasă un Răspuns