08:00 - 17:00
(0 231) 2-64-50
piața Independenței, 1

2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

//
Comentariu0

Stimați bălțeni! 

În fiecare an,  la data de  2 aprilie, împreună cu comunitatea mondială consemnăm Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. 

Marcarea acestei zile are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a autismului la toate nivelele societății, creând o oportunitate în plus de sensibilizare a opiniei publice asupra existenței persoanelor cu autism în comunitate.  

Criza și răspândirea infecției cu COVID-19 a expus și a sporit inegalitățile flagrante din întreaga lume, în special, accesul la asistență medicală, protecție conform legii și incluziune. Persoanele cu autism s-au confruntat cu multe dintre aceste dificultăți, accentuate în prezent de pandemie.  

În acest context, Administrația Publică Locală prioritizează problemele specifice persoanelor cu autism și își propune le soluționeze gradual prin implementarea a noi modele. În momentul când economia internațională trece prin cea mai gravă recesiune, alternativele de lucru, inclusiv activitatea la distanță și utilizarea noilor tehnologii, ar putea să creeze oportunități pentru angajarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, care întâmpină dificultăți în procesul de integrare în mediile tradiționale la locul de muncă. 

Ținem să menționăm că dezvoltarea, educația și instruirea unui copil cu autism necesită asumarea totală nu doar din partea familiei, ci și din partea întregii societăți. O intervenție timpurie prin crearea serviciilor de suport educațional în instituțiile de învățământ din municipiu ajută tot mai mulți copii cu TSA să se dezvolte și să se adapteze în societate 

În acest context, menționăm suportul, activismul și implicarea comunității de părinți, care au instituit în mun. Bălți Asociaţia Obştească „AUTISM HOPE” ce acordă suport copiilor cu autism şi familiilor acestora. 

Reiterăm angajamentul de a accepta, a conștientiza, a identifica resurse și a descoperi potențialul fiecărei persoane cu autism, în scopul integrării în societate, este determinată de atitudinea noastră – cea care asigură SCHIMBAREA. 

Valorificăm cunoștințele, aptitudinilie și posibilitățile pentru a sprijini persoanele cu autism și familiile lor în municipiul nostru și în țară, creând o lume în care există oportunități egale pentru TOȚI.  

În semn de solidaritate, în seara de 1 aprilie va fi conectată iluminarea Primăriei cu culoare albastră și a havuzului luminiscent. 

Last updated: aprilie 2, 2021 at 16:12 pm

Lasă un Răspuns